A BIM alkalmazása jelentősen hozzájárul az építőipar hatékonyságának növeléséhez

tolnamegyeihirek.hu - A BIM alkalmazása jelentősen hozzájárul az építőipar hatékonyságának növeléséhez

Az építményinformációs modell (BIM) rendszer alkalmazása a tervezéstől, a kivitelezésen át az üzemeltetésig jelentősen javítja a magyar építőipar hatékonyságát, ami főként a költségek csökkenésében lesz tetten érhető – mondták el építőipari szereplők az MTI-nek.

Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénytervezet kapcsán nyilatkoztak, ugyanis a dokumentum értelmében az uniós közbeszerzési értékhatárt elérő vagy meghaladó becsült értékű állami beruházásoknál az építtető köteles előírni a BIM alapú műszaki megvalósítás rendszerének a beruházás teljes életciklusában történő alkalmazását.


Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke arról számolt be, hogy Nyugat-Európában, ahol a BIM módszertant alkalmazták, ott az egyes létesítmények megvalósításának költségeit 18-20 százalékkal tudták csökkenteni.


Az ÉVOSZ elnökének számításai szerint Magyarországon a közepes és nagy léptékű létesítmények megvalósításánál körülbelül 8-10 évre van szükség, hogy a BIM alkalmazása „átütő erejű legyen”.
Az országban majdnem kizárólag a közepes és nagy méretű ágazati vállalkozások képesek a BIM szemlélet alapján egyetlen digitális adatbázis segítségével lefedni a tervezést, a kivitelezést és az üzemeltetést. Mindez azért fontos, mert az országban működő 146 ezer építőipari vállalkozásból, 135 ezer tekinthető mikrovállalkozásnak, aki öt embernél kevesebbnek ad munkát.

tolnamegyeihirek.hu - A BIM alkalmazása jelentősen hozzájárul az építőipar hatékonyságának növeléséhez


Egyúttal megjegyezte, az építőipar egészén nem fog keresztül futni a BIM, hiszen arra például a családi házak vagy az egyszerűbb létesítmények megvalósításához nincs és vélhetően a következő 20 évben nem is lesz szükség.


Az ÉVOSZ számításai szerint az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénytervezetet júliusban fogadhatja el a parlament és ezt követőn dolgozzák majd ki az építményinformációs modell rendszer részletszabályait.


Reicher Péter, a Graphisoft SE Magyarországért felelős igazgatója elmondta, a vállalat által fejlesztett építész szoftverrel (Archicad) dolgozik már a magyar mérnökök 92 százaléka. Az érintett szakembereknek meg kell tanulni a meglévő digitális eszközeiken „BIM-ül” tervezni és olyan adatbázist építeni, amelynek a segítségével a kivitelezők meg tudják valósítani az adott projektet. A BIM-rendszer alkalmazásával a kivitelezők és az üzemeltetők a korábbiakhoz képest kevesebb munkaerővel, kevesebb építőanyag felhasználásával, gyorsabban és a költségkereten belül tudják majd az épületeket megvalósítani és üzemeltetni.


Úgy vélte, ez a BIM szemlélet újdonsága, hogy lehetőséget ad a csapatmunkára a tervezők, a kivitelezők és az üzemeltetők között, hiszen mindnyájan egy digitális adatbázisban tudnak dolgozni az adott projekt megvalósításán.


Arra is kitért, hogy a Graphisoft SE az elmúlt 10 évben Dél-Amerikában, Európában és Ázsiában már körülbelül 8 ország nemzeti BIM-előírásainak kidolgozásában vett részt. Ezért fontos lépésnek tartja, hogy Magyarország is kidolgozza a magyar építőiparra vonatkozó digitális szabályrendszerét.
Reicher Péter – az ÉVOSZ elnökéhez hasonlóan – hosszú folyamatnak tartja a törvény átültetését a nemzetgazdasági szintű gyakorlatba. Tapasztalatai alapján erre 5-8 évre lesz szükség.


Eleméry Gábor, a Tangens Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek küldött kommentárjában közölte, az új építési törvénytervezet és az általa megkövetelt BIM-szemlélet nagyobb változást hoz az építőiparba, mint amikor a ceruzás-vonalzós tervezésből áttértek a számítógépesre.


Hozzátette, hogy az építményinformációs modell alkalmazásával várható a hatékonyság növekedése, de ehhez az kell, hogy a projektek résztvevői pontosan meghatározzák, mely adatokat ki és milyen célra fog felhasználni. Ezért úgy vélte, tanulási feladat előtt állnak a projektetek résztvevői, el kell sajátítaniuk a BIM-szemléletet.


A Tangens Kft. 1993 óta forgalmazza Magyarországon az Allplan építészeti-, építőmérnöki-, infrastruktúra műtárgy tervező programot. Cégméretet tekintve ügyfélkörükben megtalálhatók az egyéni vállalkozó magántervezők, a közepes- és nagyobb tervező irodák és a nagy kivitelező cégek tervező csoportjai is.
A Graphisoft és a Tangens Kft. is a német Nemetschek csoport tagja, amely Európa legnagyobb építőipari szoftverfejlesztő és értékesítő vállalatcsoportja.

Forrás: MTI / Fotó: Google, illusztráció