A mustgáz veszélyeiről tájékoztattak

A mustgáz veszélyeiről tájékoztattak

A mustgázmérgezés veszélyeire hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a csütörtök délután.

Tolna megyében számos helyen már zajlik a szüret, amivel kezdetét vette a borkészítés időszaka, melynek jellemző veszélyforrása a köznyelvben csak mustgáznak nevezett szén-dioxid. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Mentőszolgálat Bősz Adriánnal, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnökével közösen, a házigazda borász Várdombon található birtokán a mustgázmérgezések megelőzésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet. 

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei igazgató a mérgezések megelőzésének lehetőségeit sorolta, kiemelte a beavatkozó készenléti állomány feladatit. Tisztában van a helyi szokásokkal, hagyományokkal. Az igazgató szerint a mustgázmérgezés veszélye leginkább a kistermelőket fenyegeti, mivel ők nem rendelkeznek a nagyüzemekben működő megfelelő biztonsági háttérrel. Mindenkit óva intett attól, hogy az óvintézkedések megtétele nélkül egy percre is lemerészkedjen a pincébe. Hangsúlyozta, hogy a beavatkozó egységeknek hosszas percekbe telik, amíg a mentendő személy segítségére érkeznek, feltéve hogy a 112-es központi segélyhívó szám tárcsázása idejében megtörtént. Felhívta a figyelmet, hogy a mentőegységek is egyéni védőfelszerelésekben közelítik meg mentendő személyt, és valamennyi esetben csoportosan, rajokban hajtják végre a beavatkozásokat. Az ezredes az elmúlt 5 év statisztikáját osztotta meg, amelyben egy alkalommal halálos áldozatot is szedett a mustgáz.

A szekszárdi születésű Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnöke már gyermekként kapcsolatba került a szőlőművelés mesterségével. Személyes tapasztalatait osztotta meg a sajtó képviselőivel. Elmondta, hogy hogy évekkel ezelőtt ő maga is megtapasztalta a mustgáz alattomosságát, amikor a feldolgozó épületrészhez közel eső helyiségben vette észre magán, hogy egyre fáradtabb, álmosabb, kevésbé megy gördülékenyen a munka, majd csak később, a szabad levegőre távozva szűntek meg a tünetek. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy milyen módszerekkel kerülhetőek el a pincékben bekövetkezendő tragédiák. Hangsúlyozta napjainkban kapható személyes védőeszközök jelentőségét, továbbá, hogy milyen gépészeti megoldásokkal érhető el, hogy a pince levegője folyamatosan cserélődjön.

tolnamegyeihirek.hu - A mustgáz veszélyeiről tájékoztattak

Hirtné Illés Katalin, Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke az önkéntes egységek munkáját mutatta be. Kiemelte az önkéntesek legnagyobb erősségét: a kiváló helyismeretet. A tűzoltó egyesület elnöke sem híve az egyéni mentőakcióknak, arra hívta fel a hívta fel a figyelmet, hogy egyedül senki se próbáljon hősködni. A mentés végrehajtása közben, az intenzív fizikai megterhelés mellett, a magatehetetlen testet cipelő személy nagyon hamar a mentendő társa, ismerőse, barátja sorsára juthat. A szőlő mellett egyéb gyümölcsök erjedésekor is számolnunk kell az etil-alkohol és szén-dioxid termelődésével, amelyek akár egy kis tárolóhelyiségben is jelen lehetnek. Ilyen módon számolnunk kell a mustgázmérgezés veszélyével az egyéb gyümölcsök nagyobb mennyiségű felhalmozása, erjesztése esetén is.

Kis-Nagy Gyula, a Szekszárdi Mentőállomás vezetője, több mint 20 év tapasztalattal a háta mögött életszerű, hasznos információkkal tájékoztatta a sajtótájékoztató résztvevőit a mustgázmérgezés estén a teendőkkel kapcsolatban. Megerősítette az előtte elhangzottakat, amelyek szerint a prevenció az egyik legegyszerűbb módja, hogy elkerüljünk egy esetleges tragédiát. A mustgáz, azaz az oxigénhiányos állapot élettani hatásaira igyekezett felhívni a figyelmet. Melyek az első tünetek, amelyek észlelésénél pillanatokon belül a friss levegőre kell igyekeznünk. A gyertya használatának alkalmával is megfelelő körültekintéssel legyünk, ugyanis azok sok esetben hamis biztonságérzetet nyújthatnak ezek az eszközök. Valamennyi alkalommal legyen egy olyan személy, aki tisztában van a hollétünkkel kapcsolatban, de sose feledjük, hogy egy esetleges mentésre érkező egységre adott esetben hosszú perceket kell várni. Mindig legyen valaki, aki a mentőegységek érkezését fogadja, vagy segíti a munkájukat azzal, hogy részletes leírást, útbaigazítást ad a helyszínről.

A tájékoztató a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóinak és a Szekszárdi Mentőállomás mentőápolóinak köszönhetően egy életszerű, dinamikus szimulációval zárult, amely bemutató alkalmával a tűzoltó- és mentőegységek egy eszméleten sérült segítségére siettek egy borvidék pincesorához.

Forrás / Fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság