A paksi Sárgödör tér méltán híres gyönyörű pincesoráról, a virágosított parkról és az itt születő finom borokról. Sokan vittek már haza kellemes emlékeket innen, hiszen a hangulatos tér rendszeresen ad otthont különböző városi rendezvényeknek. Mi most viszont a Sárgödör egy szűk kis szegletében jártunk, ahol a nemrég megnyílt Sár-Kert étteremben lehettünk egy igen exkluzív esemény részesei.
Nem sokkal Márton nap előtt, október közepén nyitotta meg kapuit a Sár-Kert Étterem. Ezen a ponton szeretnénk rögtön meg is magyarázni cikkünk címadását, ugyanis az étterem a nyitás óta szinte folyamatosan teltházzal üzemel. A Márton napi zártkörű borvacsorát követően ezt tökéletesen meg is értjük.
Mikor megkaptuk az eseményre a meghívót, melyhez mellékelték az est menüsorát, már volt egy sejtésünk, hogy maradandó emlékekkel fogunk távozni a borvacsora végén.
Igazunk is lett.
Amit ugyanis Nánai Dávid üzletvezető és Szeip Ádám konyhafőnök vezetésével a Sár-Kert csapata prezentált az est folyamán, arról túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a vendéglátás magasiskolája.
Miliő extravaganza (X2)
Maga a hely hangulata, a miliő, az ételsor, az ételekhez kvázi fanatikus precizitással kapcsolt borsor, és az egész mögött megbúvó szív és lélek tényleg hosszú távon elkíséri az ide betérőt.
Az enteriőrről beszéljenek a képek, mi annyit tennénk csak hozzá, hogy elképesztő kényelmes minden, pont úgy lett a bútorzat megálmodva, hogy órák után se akarjon hazamenni az ember.
Bár a Márton napi borvacsorához a felső szintet kissé át kellett rendezni, az étterem a hétköznapokon is parádés elrendezéssel várja vendégeit.
Miért X2?
A felső szint harmonikusan modern, minimalista stílusába a fagerendás mennyezettel pont annyi rusztikusságot csempésztek be, hogy tökéletesen illeszkedjen a Sárgödör téri pincesor hangulatához.
És innen lemehetünk egy lépcsőn…
Hogy kilyukadhassunk egy elképesztő pincehelységbe, ahol nagyjából ugyanakkora létszámot tud fogadni az étterem, mint fenn.
Az „öregtéglából” épített borospince a falba vájt, ízlésesen megvilágított bortartó oltárokkal, az egy hatalmas gerendából készített függő csillárral olyan érzést kelt, mintha egy másik étterembe csöppentünk volna. A bravúr az az egészben, hogy mégis tökéletesen rímel a felső szintre.
Mi Márton napkor nyilván a felső szinten ültünk azzal a szűk szerencsés körrel, akik időben foglaltak asztalt és így helyet kaptak a vacsorára, de hogy egy baráti társasággal egy estét el fogunk tölteni a pince szinten is, az nagyjából halálbiztos.
És akkor jött a varázslat…
Annak, aki Szeip Ádám konyhafőnök nevét eddig nem ismerte, csak annyit ajánlunk, hogy egyen végig egy ételsort a Sár-Kertben, és be fog égni az emlékezetébe jó időre.
Sajnos továbbra sem vagyunk gasztrobloggerek, mert szegényes, puritán, egyszerű szókincsünkkel nem tudnánk visszaadni azt az ízélményt, amit megélhettünk a Márton napi ételek jóvoltából.
Természetesen libás ételek voltak, és ahogy azt fentebb már írtuk, a mi ízlésünk szerint a tökéletesnél kicsit jobban sikerült hozzápárosítani az ételekhez a borokat.
A vacsora természetesen egy előételből, egy levesből, egy főételből és egy desszertből állt. Minden tételhez fűzött pár mondatot a Sár-Kert séfje, valamint a kapcsolódó borokról egy óriási tapasztalattal és tudással rendelkező sommelier beszélt a vendégségnek.
Fájdalmas búcsú
Az est végére megtelt hasunk, szívünk. A hazaúton próbáltuk kielemezni élményeinket, de két értelmes mondatot nem tudtunk összefüggően megfogalmazni, és ez nem az elfogyasztott bor mennyiségének volt köszönhető, felelősséggel fogyasztottuk a nedűket.
Végül csak napokkal később tudtunk épkézláb módon beszélni a Márton napi borvacsoráról.
Sziklaszilárd tényként szögeztük le, hogy a Sár-Kert új törzsvendégeket nyert személyünkben.
Feltéve ha mindig sikerül időben asztalt foglalnunk…
SÁR-KERT ÉTTEREM
Paks, Fehérvári út 6/B
Nyitvatartás:
Hétfő-kedd: ZÁRVA
Szerda-csütörtök: 11:00 – 22:00
Péntek-szombat: 11:00 – 23:00
Vasárnap: 11:00 – 15:00
Asztalfoglalás:
06 (20) 530 5848
Szponzorált tartalom