A tradíció reneszánsza – nagyapáink ásott kútja modern házunk udvarán

tolnamegyeihirek.hu - A tradíció reneszánsza - nagyapáink ásott kútja modern házunk udvarán

Kinek van meg az a kép, amikor nagymamánk, nagypapánk tekerte a kút nagy kerekét, hogy felhúzzon egy vödör vizet, mi pedig kisgyerekként ámultunk hatalmas erejükön, és alig vártuk, hogy egy jót kortyolhassunk a kút hideg, mélyről jövő vizéből a nyári melegben?

A gyerekek többsége imádja a vizet. Pont. Nem csak inni, hanem fürdeni benne, locsolni, pacsálni, fröcskölni.

A régi nyári szünetek vidéken a nagyiéknál szinte mindig azzal teltek, hogy játszottunk, segítettünk a mamának, papának a ház körüli dolgokban, és mikor kitikkadtunk, lehűthettük magunkat egy nagy pohár hideg kútvízzel. Ekkor még teljesen természetes volt, hogy az éltető víz a föld alól jön, és legtöbbször sokkal finomabb annál, mint ami a csapból folyik.

tolnamegyeihirek.hu - A tradíció reneszánsza - nagyapáink ásott kútja modern házunk udvarán

Ha manapság végighaladunk akármelyik magyar kistelepülésen, – és nemcsak ott – szinte lehetetlen, hogy ne legyen legalább még mindig egy olyan ház, ahol egy kút díszíti az udvart. Vagy romosan, elhanyagoltan áll valami tákolmány a melléképület környékén, vagy épp ellenkezőleg, meseszépen felújított, vagy újonnan telepített kút feszít büszkén a kert ékeként. Akárhogy is van ez a dolog, egy biztos: ezt a kutat egyszer valaki kiásta, kifúrta.

Ha a régmúltról beszélünk, akkor értelemszerűen kiásta. De hogy mennyire nem kell feltétlenül a régmúltba révednünk nosztalgikus hangulatban, ha a kútásásról beszélünk, azt jól mutatja, hogy a mai napig készülnek a régi, tradicionális módszerekkel ásott kutak hazánkban. Ráadásul nem is kis számban.

Az ásott kutak átlagosan 20-30 méter mélyek, vízkészletük többnyire a talajvízekből, rétegvizekből származik. Vizük teljesen kiváló öntözésre, állatok itatására, de túlnyomórészt ivóvízként is megállják helyüket. Érdemes (sőt, inkább kötelező) bevizsgáltatni a telkünk alól nyert víz minőségét.

tolnamegyeihirek.hu - A tradíció reneszánsza - nagyapáink ásott kútja modern házunk udvarán

Természetesen a szükséges engedélyek birtokában lehet új ásott kutakat is telepíteni, mivel a földben lévő vízkészlet az állam tulajdona, úgyhogy mielőtt szólunk egy szakembernek, hogy ásson egy kutat az udvarban, az engedélyeket be kell szerezzük a munkálatokra. 2024-től ennek szabályzásában jelentős könnyítések várhatók a tervek szerint.

A klasszikus ásott kutak a hagyományos ásási technikával készülnek. A kút vermének kiásását követően a kút falának építése következik, mely ma már többféleképpen épülhet. Vannak, akik előregyártott betongyűrűkből építik meg a kút falazatát, de a hagyománytisztelő- és őrző kúttulajdonos kőből, téglából rakatja meg a falazatát.

tolnamegyeihirek.hu - A tradíció reneszánsza - nagyapáink ásott kútja modern házunk udvarán

Az elkészült kút talaj feletti részének kialakítása csak a fantázián múlik, épülhet téglából, fából, betonból, terméskőből. Stílusukat tekintve a hagyományostól a modernebb formákig már szinte mindegyikre lehet példát találni.

Viszont akármilyen kutat is szeretnénk udvarunkba, egy biztos: szükségünk lesz egy valóban jó szakemberre. Ha kellőképp tiszteljük a tradíciókat és olyan szakemberre bíznánk leendő vízforrásunk kivitelezését, aki nagyapáink féltve őrzött tudásával ássa ki és építi meg kutunkat, csak hívjuk az alábbi telefonszámot.

Reméljük a mi unokáink ugyanúgy fognak örülni neki, ahogy anno mi tettük.

tolnamegyeihirek.hu - A tradíció reneszánsza - nagyapáink ásott kútja modern házunk udvarán

KEPL ADRIÁN EV.

  • Tradicionális kútásás
  • Kúttisztítás
  • Kutak átvizsgálása

+36 / 70 577 36 16

Szponzorált tartalom