Aláírták a Paks II. atomerőmű építési ütemtervét (VIDEÓ)

tolnamegyeihirek.hu - Aláírták a Paks II. atomerőmű építési ütemtervét (VIDEÓ)

November 14-én megbeszélést tartott Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami vállalat vezérigazgatója Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterrel. A felek a Paks II. Atomerőmű építési területét is felkeresték, és a találkozó során megállapították, hogy idén jelentősen nőtt az építkezési területen zajló munka intenzitása.

tolnamegyeihirek.hu - Aláírták a Paks II. atomerőmű építési ütemtervét (VIDEÓ)

Már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól a paksi atomerőmű bővítése – mondta el kedden Pakson Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. A külügyi tárcavezető Alekszej Lihacsovval, a Paks II. bővítést végző fővállalkozó Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójával aláírta a beruházás következő évekre vonatkozó ütemtervét.

Ideológiákkal nem lehet fűteni

Szijjártó Péter az ütemterv aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt években Európa súlyos energia ellátásbiztonsági kihívásokkal nézett szembe, aminek a legfőbb oka az volt, hogy az energiaellátás kérdését súlyosan átpolitizálták és átideologizálták. Hozzátette, számunkra az energiaellátás kérdése az fizikai realitásbeli kérdés, nem pedig politikai vagy ideológiai ügy.

„Sem politikai nyilatkozatokkal, sem ideológiákkal nem lehet fűteni.”

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.
tolnamegyeihirek.hu - Aláírták a Paks II. atomerőmű építési ütemtervét (VIDEÓ)

Jól haladnak a munkálatok

A miniszter kiemelte, olcsón, biztonságosan és környezetkímélően villamos energiát termelni kizárólag nukleáris energiával lehet, és a nemzeti érdekünk azt kívánja, hogy növeljük nukleáris kapacitásainkat.

A külgazdasági- és külügyminiszter elmondta, a mai nap folyamán a Roszatom vezérigazgatójával aláírták a beruházás következő éveire vonatkozó ütemtervet, melynek eredményeként a 2030-as évek elején az új paksi blokkok már villamosenergiát fognak termelni Magyarországnak.

Szijjártó Péter a Paks II. beruházás aktualitásai kapcsán elmondta, mindkét leendő blokk alatt ötméteres mélységig megtörtént a talajkiemelés, ami másfél millió köbméternyi földet jelent csak eddig.

Hozzátette, a résfalazási munkák jó ütemben haladnak, a legmélyebb pontján 32 méter mélységű résfal teljes hossza 2700 méter lesz és jelenleg 2 kilométernél tart a munka, tehát 77 százalékos a készültség.

November elején megkezdték a talajszilárdítási munkákat is, így összesen 17 hektáros területen kerül sor talajszilárdításra, melynek részeként 75 ezer talajszilárdítási furatot fognak készíteni és naponta körülbelül 100 furatra van lehetőség a jelenlegi kapacitással.

tolnamegyeihirek.hu - Aláírták a Paks II. atomerőmű építési ütemtervét (VIDEÓ)

A következő fél évben 60 további, a beruházáshoz szükséges felvonulási épület építése fog megtörténni – tette hozzá Szijjártó Péter.

Nincs más alternatíva

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az atomenergiának nincsen alternatívája, ez most a legstabilabb, a legkiszámíthatóbb és környezetvédelmi szempontból a legtisztább energiaforrás.

Hozzátette, hogy a Roszatom a legjobb szakértőit irányítja Magyarországra a szigorú követelményekre és az európai szabályozók kiemelt figyelmére tekintettel.

„Jól tudjuk azt, hogy a nemzetközi környezet nem egészen baráti módon viszonyul a Roszatomhoz, de mi készen állunk a külső nyomás ellenére maximálisan megvalósítani ezt a projektet. Mi a magyar partnereinkkel készen állunk részt venni minden projektben, ami a jövő atomenergiájának megvalósítására irányul. Nagy projekt előtt állunk, de már nagy utat tettünk meg, olyan utat, amelynek során jobban megismertük egymást, a barátságunk megerősödött, és jobban tudunk egymással együttműködni”

– mondta Alekszej Lihacsov.

A Paks II. beruházás fővállalkozójának vezérigazgatója hozzátette, hogy a Roszatom jelentős tapasztalatra tett szert a VVER-1200 típusú reaktorok sorozatgyártása során.

„Oroszországban már négy VVER-1200 típusú atomerőművi blokk üzemel. A közelmúltban, november elején a Roszatom a megrendelőnek átadta üzemeltetésre a Belorusz Atomerőművet, ahol két ilyen blokk működik. Összesen még 14 hasonló egységet épít a vállalat külföldön” – tette hozzá Alekszej Lihacsov.

tolnamegyeihirek.hu - Aláírták a Paks II. atomerőmű építési ütemtervét (VIDEÓ)

Fotó: TMH, Paks 2, Facebook / Videó: Facebook