AM: krízistámogatás a magyar halgazdálkodóknak

tolnamegyeihirek.hu - AM: krízistámogatás a magyar halgazdálkodóknak

Mintegy 3,1 milliárd forint áll rendelkezésre a takarmányár-növekedés különbözetének kompenzációs támogatására, valamint a halgazdálkodási ágazat versenyképességének megtartására – közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.

tolnamegyeihirek.hu - AM: krízistámogatás a magyar halgazdálkodóknak

Kiemelték, az augusztus 31-én lezárult kérelembenyújtási időszakban 169 támogatási kérelmet nyújtottak be 3,2 milliárd forint értékben az ágazati szereplők. A kérelmek feldolgozása már meg is kezdődött, hogy mielőbb megszülethessenek a döntések.

Az orosz-ukrán háborús konfliktus nem csupán a világ sebezhetőségére hívta fel a figyelmet gazdasági és társadalmi szempontból, hanem rámutatott a jövőbeli válságok megelőzésének és az azokkal szembeni ellenálló képesség kialakításának szükségességére. Az akvakultúra ágazatot – más ágazatokhoz hasonlóan – negatívan érintették az elhibázott brüsszeli szankciók.

Az akvakultúra termelés inputanyagainak piacán 2022-ben olyan rendkívüli változások történtek, amelyek hátrányosan érintik a magyar gazdálkodókat. A takarmány, az energia (beleértve a villamos energiát és a fosszilis energiahordozókat), az egyéb anyagok, valamint a szolgáltatások árai olyan mértékben emelkedtek, amelyek veszélyeztetik a termelés gazdasági fenntarthatóságát. Az akvakultúra termelés költségszerkezetében az egyes tételek közül a takarmány képviseli a legnagyobb súlyt, amely 30-60 százalékot jelent a termelési rendszertől és a technológiától függően.

tolnamegyeihirek.hu - AM: krízistámogatás a magyar halgazdálkodóknak

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap pénzügyi segítséget nyújthat a halászati és akvakultúra-ágazat szereplőinek az elmaradt bevételükért és azokért a többletköltségekért, amelyek a háború okozta piaci zavar miatt és annak a halászati és akvakultúra-termékek ellátási láncára gyakorolt hatásai következtében merülnek fel. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Irányító Hatósága a „Krízishelyzetre szóló támogatás” című felhívásában tette elérhetővé a magyar piaci szereplők számára ezt a lehetőséget, amelyben a tógazdasági haltermelés esetében maximum 101 237 forint/hektár, az intenzív üzemi haltermelésnél maximum 138 000 forint/tonna támogatást igényelhettek a halgazdálkodók. A támogatási kérelmek benyújtására 2023. július 23. és augusztus 31. között volt lehetőség – olvasható a minisztérium közleményében.

Forrás: MTI / Fotó: Google, illusztráció (Agroinform)