Befejeződött a Vertikál Group dombóvári üzemének fejlesztése

tolnamegyeihirek.hu - Befejeződött a Vertikál Group dombóvári üzemének fejlesztése

Befejeződött a Vertikál Group Nyrt. dombóvári üzemének csaknem 2,5 milliárd forintos energetikai, infrastrukturális és technológiai korszerűsítése – közölte a műanyagipari és környezetgazdálkodással foglalkozó társaság az MTI-vel.

tolnamegyeihirek.hu - Befejeződött a Vertikál Group dombóvári üzemének fejlesztése

A cég közleményében azt írta, a fejlesztés 50 százalékát önerőből és banki hitelből, 50 százalékát a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz felteltételesen visszatérítendő támogatásából finanszírozták.

Közlésük szerint a 2022 tavaszán kezdett fejlesztés célja az volt, hogy jelentősen csökkentsék az üzem környezetterhelését, és biztosítsák hosszú távon fenntartható, energiahatékony működését.

A 2024. áprilisban záruló projekt csökkenti a Vertikál által nagy mértékben felhasznált műanyag-alapanyagok mennyiségét, miután lehetővé teszi a társaság saját technológiájával előállított, újrahasznosított anyagok eddigieknél hangsúlyosabb felhasználását. A technológiai fejlesztés emellett olyan anyagok körforgásban, nyersanyag-gazdálkodásban tartását is elősegíti, amelyek nagy részét további hasznosítás nélkül deponálnák, megsemmisítenének – írták.

A 4580 négyzetméternyi területen végrehajtott ingatlanátalakítással funkcióváltás történt az üzem épületeiben, valamint egy hibrid, 355 kilowatt csúcsteljesítményű napelemes rendszert telepítettek, amely a termelés és az üzemen belüli építmények energiaigényét is fedezni tudja.

Úgy fogalmaztak, a Vertikál a magyar környezetgazdálkodási piacon az elsők között valósíthatja meg a körforgásos gazdaság koncepcióját.

tolnamegyeihirek.hu - Befejeződött a Vertikál Group dombóvári üzemének fejlesztése

Hozzátették, hogy a társaság 2023. július 1-től a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel együttműködésben öt régióban, 300-nál több településen, több mint egymillió lakos számára lát el feladatokat. Emellett több mint 30 hulladékkezelő létesítményt működtet, tevékenysége a hulladékhasznosítás és ártalmatlanítás szinte teljes vertikumát átfogja.

Felidézték azt is, hogy a társaság tavaly júliusban egy csaknem 2400 négyzetméter területű logisztikai egységet adott át a székesfehérvári Alba Ipari Zónában.

tolnamegyeihirek.hu - Befejeződött a Vertikál Group dombóvári üzemének fejlesztése

Kitértek arra, hogy a cég februárban, növekedési tervei megvalósítása érdekében bevezette részvényeit a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformjára, a BÉT Xtendre, majd tőkepiaci jelenlétét novemberben, egy zártkörű részvényértékesítéssel tovább erősítette. A csaknem 400 dolgozót foglalkoztató Vertikál Group részvényárfolyama 21 százalékos növekedéssel zárta az évet, amellyel az egyik legnagyobb emelkedést produkálta a BÉT Xtend piacon.

Kuti Dániel, az nyrt. igazgatósági elnöke a közleményben kifejtette, a társaság eredményei további fejlődést irányoznak elő 2024-re a hulladékkezelési- és gyártási kapacitás növelésében, technológiai fejlesztésekben vagy a „tőkepiaci jelenlét elmélyítésében”.

A társaság 2022-ben 7 milliárd 449 millió forint nettó árbevétel mellett 797 millió forint adózott eredményt ért el, árbevételének nagy része műanyagipari gyártásból származott.

tolnamegyeihirek.hu - Befejeződött a Vertikál Group dombóvári üzemének fejlesztése

Forrás: MTI / Fotó: Vertikál Group