Bor, mámor, Medina – borvacsorát rendez a fiatal privát szakács a Sióparton

tolnamegyeihirek.hu - Bor, mámor, Medina - borvacsorát rendez a fiatal privát szakács a Sióparton

Mai cikkünk nem arról fog szólni, hogy „gyerünk, jelentkezzetek, ki ne hagyjátok ezt az eseményt!”. Mivel már lezárult a jelentkezés, és az előre lefoglalt helyek száma alapján teltházzal rendezik meg hamarosan az első Borvacsorát a Sióparton. Így mai cikkünk sokkal inkább arról szól, hogy mi volt a hátterében a rendezvény megszervezésének. Pintér Viktória, privát szakáccsal, az esemény megálmodójával beszélgettünk.

Találkozónk helyszínére tartva, Szedres „központjában” Medina felé lekanyarodva, éppen arról beszélgettünk, hogy milyen jó, amikor valaki a hobbijának – sőt mi több – a szenvedélyének tud hódolni. Érdekes, hogy mikor megérkeztünk Medinára és szóba elegyedtünk Pintér Viktóriával, pontosan azzal a szenvedéllyel beszélt első saját szervezésű borvacsorájának előkészületeiről, mint amiről az úton szó volt.

A korábbi malom épületében kialakított rendezvényterem szolgál majd otthonaként az első Borvacsora a Sióparton elnevezésű exkluzív gasztronómiai eseménynek.

A helyszínválasztás szerintünk parádés, szívesen sétálnánk még a vacsora előtt egyet a Sió mellett húzódó töltésen, belátva Medina egy részét és az azt körülölelő dombokat.

Viki mosolygósan, vidáman, büszkén sétál velünk körbe a korábbi malom környékén, és mintegy közepébe vágva beszélgetésünk témájának elmondja, hogy szóba sem jöhetett volna más helyszín, mint ez. Ezt teljesen meg is értjük. Viki annyit tett még hozzá, hogy Medinára házasodott, és odaköltözve azonnal beleszeretett a településbe. A borvacsorával is szeretné a helység jóhírét öregbíteni.

Egy nyugodt helyre leülve arról kérdeztük elsőként a fiatal privát szakácsot, hogy honnan ered nála a főzés szeretete. Viki egy pillanatra elcsendesedett, majd igen mélyről jövően elmesélte nekünk, hogy a tavaly eltávozott nagymamája volt a családban az, aki folyton a konyhában sürgött-forgott, tőle próbált ellesni néhány dolgot.

„Amióta elment, olyan, mintha a tudását átadta volna. Olyan ízűek az ételeim, mint az övéi voltak, olyan, mintha ő vezetné a kezem főzés közben, és sokkal bátrabban is nyúlok hozzá a konyhában a dolgokhoz, mint korábban.”

– részletezte Viki.

A borvacsora menüsorának összeállításakor – a nagyanyai „örökség” által is – a hagyományos ételek tisztelete állt a középpontban, de a modern irányzatokat szintén szerette volna a házigazda felvonultatni az ötfogásos borvacsora során, így mondhatjuk, hogy egy nagyon komplex ételsor került fel az esemény étlapjára.

Szintén családi kötődésű dolog a borokkal, és a kulturált borfogyasztással való kapcsolata Pintér Vikinek. Férje sommelier vizsgával is rendelkezik, így adott volt az a háttér, ami az étel-bor párosítások kialakításánál szerepet játszott.

„Sokat kóstolgattunk különböző borokat, különböző ételekhez párosítva, és nagyon megszerettem ennek az egésznek a kultúráját, szertartását.” – mondta a privát szakács. „Aztán nemrég konkrétan azzal ébredtem, hogy szeretnék megszervezni egy borvacsorát.” – tette hozzá Viki mosolyogva.

Az ébredéskori ötletet azonnal tettek követték, Viki rögtön elkezdte intézni a helyszínt, valamint elkezdődött a menüsor megálmodása is.

A sajátos borsor hosszas válogatás után alakult ki, és külön érdekessége, hogy vörösboros tételt nem tartalmaz, könnyedebb fehér- és rosé borokat fognak felszolgálni az ételek mellé, melyeket Illés Pál, az Illés Borház tulajdonosa fog bemutatni a vendégeknek.

És bár nem akartunk túl sokat előre rohanni az időben, Pintér Viki még annyit elárult, hogy sok ötlet van még a tarsolyában, így egész biztosan várható lesz a jövőben folytatása is a rendezvénynek.

Beszélgetésünk után mi úgy érezzük, hogy nagyon szerencsések azok, akik még időben jelentkeztek az első sióparti borvacsorára.

Mi nagyon várjuk.

Fotó: TMH

Szponzorált tartalom