Brit választások – Rishi Sunak távozik a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről

tolnamegyeihirek.hu - Brit választások - Rishi Sunak távozik a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről

Rishi Sunak hivatalosan távozott pénteken a brit miniszterelnöki tisztségből, miután az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat az eddigi legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt nyerte meg. Sunak bejelentette azt is, hogy lemond a Konzervatív Párt vezetői posztjáról is, amint az utódválasztási folyamat lezajlik-jelentette be az MTI.

tolnamegyeihirek.hu - Brit választások - Rishi Sunak távozik a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről

A pénteken kora délutánig beérkezett csaknem végleges adatok szerint a Konzervatív Párt, amely 2010 óta volt kormányon, 250 parlamenti mandátumot veszített a csütörtöki választáson, és ezzel 121-re csökkent frakciójának létszáma a 650 tagú alsóházban.

Ez a konzervatívok legrosszabb választási eredménye a párt történetében.
Az eddigi konzervatív kormány több minisztere, köztük Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter és Gillian Keegan oktatási miniszter, valamint Liz Truss volt kormányfő, Sunak közvetlen elődje is elvesztette képviselői mandátumát.

A Munkáspárt ugyanakkor 412 képviselői helyet nyert, 211-gyel többet, mint a 2019-ben tartott előző parlamenti választáson.
Sunak a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt tett nyilatkozatában elnézést kért a választási vereségért és kijelentette: a választók egyértelműen megüzenték, hogy Nagy-Britanniának új kormányra van szüksége.”Megértettem a dühöt, a kiábrándultságot, és vállalom a felelősséget a vereségért” – fogalmazott a volt brit kormányfő.
Kijelentette: fontos, hogy 14 évi kormányzás után a Konzervatív Párt újjáépítse magát, és professzionális, hatékony ellenzéki politizálást folytasson.

tolnamegyeihirek.hu - Brit választások - Rishi Sunak távozik a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről

Sunak felidézte, hogy miniszterelnöksége idején az infláció a korábbi rekordokról visszatért a Bank of England 2 százalékos célszintjére, a jelzáloghitelek kamatai csökkennek és a brit gazdaság ismét növekedési pályára állt.
„Hiszem, hogy az ország biztonságosabb és erősebb, mint húsz hónappal ezelőtt” – tette hozzá, a kormányfői tisztségben eltöltött időszakára utalva.

Rishi Sunak kijelentette: jóllehet Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője, az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke az ő politikai ellenfele volt, a kormányfői tisztségben elért sikerei azonban „mindannyiunk sikerei lesznek, és én minden jót kívánok neki és családjának”.

Hozzátette: bármennyire is különböztek nézeteik a választási kampányban, Sir Keir Starmer tisztességes, közösségi szellemű ember, akit ő tisztel mindezért.

Rövid nyilatkozata után Rishi Sunak felkereste a Buckingham-palotában III. Károly királyt, akinek formálisan is benyújtotta lemondását a miniszterelnöki tisztségről. Sunak volt az uralkodó második miniszterelnöke Liz Truss után.
Péntek délután Sir Keir Starmer is felkeresi III. Károlyt, aki felkéri őt az új kormány megalakítására.

tolnamegyeihirek.hu - Brit választások - Rishi Sunak távozik a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről

Forrás: MTI / Fotó: Google, Illusztráció