Ezeréves viking kardot talált egy norvég gazda

tolnamegyeihirek.hu - Ezeréves viking kardot talált egy norvég gazda

Ritka, viking kori kardba botlott egy norvég gazda, miközben a földjén munkálkodott – írja a 24.hu a Heritage Daily cikke alapján.

tolnamegyeihirek.hu - Ezeréves viking kardot talált egy norvég gazda

Øyvind Tveitane Lovr éppen fűmagok vetésére készült, amikor rátalált a fémtárgyra, amelyet először egy régi kerti eszköznek nézett és kis híján a szemétbe hajított. Csak miután jobban megvizsgálta, döbbent rá, hogy valójában egy kard markolatáról van szó, ekkor értesítette az illetékes hatóságokat.

Ezt helyesen is tette, Norvégia törvényei szerint ugyanis az ilyen leletek az állam tulajdonát képezik, bejelentésük pedig kötelező. A helyszínre érkező szakemberek megállapították, hogy a kard 37 centiméter hosszú, de egykor jóval nagyobb volt, ugyanis a penge csaknem fele hiányzik.

A fegyveren vésett szövegeket is felfedeztek, amely alapján arra következtetnek, hogy a Frank Birodalomban készülhetett a viking kor idején. Gyártásának idejét 900 és 1050 közé teszik a régészek, és azt gyanítják, hogy viking harcosok használhatták. Az ilyen szövegekkel ellátott kardok nagyon ritka felfedezésnek számítanak, Norvégiában mindeddig csupán 45 darabot, Európaszerte pedig 170-et találtak.

Forrás/ Fotó: 24.hu