Fenyő-ügy: Portik életfogytiglant, Gyárfás hét év fegyházat kapott

tolnamegyeihirek.hu - Fenyő-ügy: Portik életfogytiglant, Gyárfás hét év fegyházat kapott

Ítéletet hoztak csütörtökön a Fenyő-gyilkosság ügyében. Portik Tamást életfogytig tartó fegyházra ítélte a Fővárosi Törvényszék, amiért 26 évvel ezelőtt felbérelte Jozef Rohácot, hogy ölje meg Fenyő János médiavállalkozót. A bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében bűnösnek talált Gyárfás Tamás hét év fegyházat kapott – adta hírül a 24.hu.

A képhez tartozó alt jellemző üres; antiklima_banner_reszlet_v1-1024x338.png a fájlnév

Portik 20 év, míg Gyárfás a büntetés négyötöde után bocsátható szabadlábra feltételesen a leghamarabb.

Komoly biztonsági intézkedések előzték meg a csütörtöki tárgyalást, miután Portik fia kávét öntött Póta Péter bíró arcába a másfél héttel ezelőtti tárgyaláson. A hivatalos személy elleni erőszak bűntettével gyanúsított férfi tagadta, hogy szándékosan öntötte a bíró arcába a kávét, de így sem kerülhette el a letartóztatást.

Mivel parázs hangulatúnak ígérkezett az ítélethirdetésis, ezért több tucatnyi TEK-es, civil ruhás rendőr, illetve bírósági biztonsági ember felügyelte a beléptetést és a rendet a bíróság épültében. A bírósági dolgozók kivételesen nem a főbejáraton, hanem az arrébb lévő oldalsó ajtón léphettek be a Markó utcai épületbe.

Póta Péter bírót egy sötétített ablakos fekete Mercedes kisbusszal hozták reggel negyed nyolckor a bíróságra a civil ruhás rendőrök, akik gyakorlatilag védőgyűrűt alkottak körülötte, hogy ne érhesse újabb incidens. „Legutóbb 2022 márciusában, Budaházy György ítéletekor volt ilyen fokú készültség” – mondta egy bírósági dolgozó.

Az ötösével beengedett újságírók és a hallgatóság tagjai is külön lépcsőn közelíthették meg a második emeleti tárgyalót. Itt előbb egy robbanóanyagot kereső kutyával átvizsgálták a csomagjaikat, aztán egy újabb fémdetektoros kapun kellett átmenniük a tárgyalóba lépés előtt.

Eredetileg tavaly novemberben hirdettek volna ítéletet az ügyben, de Portik Tamás megvált az ügyvédjétől a perbeszéde előtt, az új, kirendelt védő pedig több hónapnyi felkészülési időt kért a bíróságtól, hogy érdemben elkészíthesse a perbeszédét.

tolnamegyeihirek.hu - Fenyő-ügy: Portik életfogytiglant, Gyárfás hét év fegyházat kapott

Portik a pár héttel ezelőtt azonban ettől az ügyvédjétől is megvált, hogy aztán egy korábbival, Vincze Tamással folytatódjon az eljárás. A múlt keddi tárgyalás elején azonban mind a ketten jelezték, hogy nem akarnak együttműködni a továbbiakban. Ezt azonban nem hagyta jóvá a bíróság, mert Portik módszeresen húzta az időt azzal, hogy hét ügyvédet is elfogyasztott a peres eljárás során.

A Vico-cégbirodalom tulajdonosát három nap híján, 26 évvel ezelőtt, 1998- február 11-én lőtték agyon. Fenyő a Margit körúton várakozott egy pirosnál a Mercedesében, amikor gyilkosa kiugrott egy Mitsubishiből  és egy hangtompítóval felszerelt Agram 2000 típusú gépfegyverrel tüzet nyitott rá. A több mint egy tucat lövésből négy találta el Fenyőt, aki a helyszínen meghalt.

A nyomozás évekig nem vezetett eredményre, ezért 2002-ben lezárták, majd három évvel később nyitották újra, miután nyilvánosságra került Fenyő pszichológusának az egy évvel korábban filmre vett vallomása. Az időközben elhunyt Perczel Tamás ebben azt mondta, hogy Gyárfás az ellensége volt a páciensének, akivel „halálos, vérre menő küzdelmet” folytattak a Nap-kelte című televíziós műsor jogain.

Rohácot 2011-ben gyanúsították meg a gyilkossággal, miután egy helyszínen talált sapkán megtalálták a DNS-ét. Rohác 2017-ben életfogytiglanit kapott a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt.

A volt úszószövetségi elnök megvádolásához végül az a több órányi hangfelvétel vezetett, amit Portik titokban rögzített a beszélgetéseikről 2000 és 2004 között. A Farkasréti temetőben megtalált felvételeken Portik arra próbálta rávenni Gyárfást, hogy mondja ki azt, ő kérte fel Fenyő János megöletésére. Gyárfás a hangfelvételek előkerülése után azt mondta, hogy a megmentését jelentik majd ezek, mert soha nem követte el azz, amit róla állítanak. Portik a bíróságon azt állította, hogy Gyárfás valójában nem bízta meg semmivel, csak tőrbe akarták csalni.

A képhez tartozó alt jellemző üres; palmfood_cikkbanner_v1-1024x383.jpg a fájlnév

A vádhatóság szerint Gyárfás először Tasnádi Pétert bízta meg Fenyő megölésével. Tasnádi ugyan átvett egy nagyobb összeget ezért, de a merényletet nem szervezte meg. A vád szerint Gyárfás ezután Portikra bízta Fenyő megölését, aki meg is szervezte a gyilkosságot, és a szlovák bérgyilkost, Rohácot bízta meg ezzel.

Portik az utolsó szó jogán is tagadta a bűnösségét, és a rendőrséget tette felelőssé a történtekért. Szerinte ugyanis manipulálták a nyomozást és eltussolták a dolgokat. Állítása szerint a rendőrök tudták, hogy meg akarják ölni Fenyőt, de mégsem szóltak erről a milliárdos vállalkozónak. Portik szerint a tanúként meghallgatott R. László volt az, aki lelövette Fenyőt, és nem Rohác, hanem az albán maffia követte el a merényletet.

Gyárfás is végig tagadta, hogy köze lenne Fenyő megöléséhez. Az utolsó szó jogán azt mondta, úgy érzi, tételesen sikerült megcáfolnia az ellene felhozott vádakat. Úgy fogalmazott, hogy nincs tudomása arról, hogy Fenyő János megölésére megbízást adott-e valaki, és egykori riválisának halála az ő életét is tönkretette.

Gyárfás fehér ingben és fekete öltönyben érkezett a tárgyalóba, míg a szürke rabruhában érkező Portikot a TEK-esek kísérték a tárgyalóba. Portik azonnal azzal kezdte, hogy odaszólt Pótának, hogy “Előre megvan írva az ítélet”. A bíró elmondta, hogy Portik újabb kizárási indítvánnyal élt a bíróval szemben, mert szerinte elfogult a bíró. Póta azonban azonnal leszögezte, hogy nem elfogult.

Gyárfást bűnsegédként elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a bíróság, ezért őt hét év fegyházra és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. Portik életfogytiglant kapott felbujtóként elkövetett emberölés miatt  azzal, hogy húsz év múlva bocsátható szabadlábra a leghamarabb.

tolnamegyeihirek.hu - Fenyő-ügy: Portik életfogytiglant, Gyárfás hét év fegyházat kapott

Forrás / Fotó: 24.hu