Figyelmeztető jel az emberiségnek az, ami most Indiában történik

tolnamegyeihirek.hu - Figyelmeztető jel az emberiségnek az, ami most Indiában történik

India egyes területein napok óta 40 Celsius-fok feletti értékeket mérnek. A forróság mindenki számára megterhelő, tízezrek kerültek kórházba, a halálos áldozatok pontos száma viszont még nem ismert – írja a 24.hu.

tolnamegyeihirek.hu - Figyelmeztető jel az emberiségnek az, ami most Indiában történik

Magyarországról nézve szinte felfoghatatlan, hogy 40-50 Celsius-fokot mutasson a hőmérő, az elmúlt időszakban viszont ez vált valósággá India egyes területein. A forróság napok óta nem enyhül, és az elkövetkező időszak is igen melegnek ígérkezik. A teljes városi régióját tekintve mintegy 30 milliós Delhiben múlt héten még 52,9 Celsius-fokos értéket is mértek, amit ha sikerül hitelesíteni, nemcsak városi, hanem országos rekord is lesz. A korábbi, 49,2 Celsius-fokos delhi csúcsot 2022-ben dokumentálták, az országos rekordot pedig a 2016-os 51 Celsius-fok jelenti, amelyet a Thár-sivatag szélén regisztráltak.

tolnamegyeihirek.hu - Figyelmeztető jel az emberiségnek az, ami most Indiában történik

Elképzelhető, hogy ezúttal mérési hibáról volt szó, de az sem kizárható, hogy az érintett városrészen, Mungespurban a helyi adottságok különösen kedveznek a forróságnak. A rekordtól függetlenül a hőmérsékleti értékek így is egészen extrémek, a mungespuri állomáson kívül a maximumok 45,2 és 49,1 Celsius-fok között alakultak a fővárost, Újdelhit is magába foglaló metropoliszban.

Az extrém hőhullám egy tág területre, India északi és középső részére csapott le, május végén 37 városban regisztráltak 45 Celsius-fok feletti forróságot – írja a BBC. Egyes települések komoly vízhiánnyal is küzdenek, Delhiben bizonyos területeken már leállították az ellátást, és bírságot szabnak ki azokra, akiket vízpazarláson, például slagos autómosáson kapnak. Az ellenőrzést 200 csapat végzi városszerte.

A hőség a szervezet számára szinte elviselhetetlen, ilyen melegben gyakorlatilag képtelenség a szabadban tartózkodni, a munka sok esetben ellehetetlenül, az alvásminőség és alvásidő leromlik, és még az étvágy is lecsökken.

Az Al Jazeera szerint közegészségügyi krízis van kibontakozóban.

A térség lakói klímaberendezésekkel, ventillátorokkal, hűtőkkel próbálnak megbirkózni a kínzó forrósággal, emiatt május 29-én a 33 milliós Delhiben 8302 megawattal csúcsot döntött az áramigény – számol be az AFP. Összehasonlításképp: a magyarországi napi hálózati terhelési rekord, amelyet 2024 januárjában jegyeztek, 7441 megawatt, ami azért megmutatja, hogy egy fejlett régióban mennyivel nagyobb az egy főre jutó energiafogyasztás.

tolnamegyeihirek.hu - Figyelmeztető jel az emberiségnek az, ami most Indiában történik

Forrás/Forrás: 24.Hu