Hivatalos: tényleg kap közel 1 milliárd eurót Magyarország a helyreállítási tervben

tolnamegyeihirek.hu - Hivatalos: tényleg kap közel 1 milliárd eurót Magyarország a helyreállítási tervben

Jóváhagyta ma az Európai Bizottság a magyar kormány által módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási tervet, és így előleg kifizetés címén közel 1 milliárd eurónyi forrást kap majd meg Magyarország – írja a Portfolio a brüsszeli testület csütörtöki közleménye alapján.

tolnamegyeihirek.hu - Hivatalos: tényleg kap közel 1 milliárd eurót Magyarország a helyreállítási tervben

A 460+460 millió eurónyi előleg kifizetéséhez az kell, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a december eleji ülésen hivatalosan is rábólintson a módosított és kiegészített, összesen 10,4 milliárd eurós magyar helyreállítási programra. Az előlegfizetésen felüli rész lehívásához az kell, hogy Magyarország mind a 27 szupermérföldkövetet maradéktalanul teljesítse, ebben nincs változás – emeli ki a bizottsági közlemény.

Függetlenül a jogállamisági vitáktól, előlegfizetés címén megkaphat pénzeket a magyar kormány. A most kitett bizottsági anyagból, illetve a részletes értékelésből az derült ki, hogy a REPowerEU fejezetben 13-ra módosult a jóváhagyott reformok és 16-ra változott a beruházások száma, illetve a magyar kormány a helyreállítási program támogatási lábában 19 intézkedésnél javasolt módosításokat, amelyeket a Bizottság jóváhagyott.

A ma jóváhagyott kiegészített magyar RRF főbb jellemzői:

 • Összesen 10,4 milliárd eurós forrásról van szó, amelyből 5,8 milliárd euró az eredeti támogatási láb, és ehhez jön hozzá a 4,6 milliárd eurós REPowerEU fejezet, amely 3,9 milliárd eurós hitelkeretből és további 0,7 milliárd eurós támogatásból áll.
 • Összesen 67 reformot és 47 beruházást vállalt a kormány a teljes programban. Ebből az eredeti támogatási láb esetén 19 intézkedésnél javasolt változtatásokat a magyar kormány, amelyeket a Bizottság elfogadott. A REPowerEU fejezetben pedig végül a nyár végén benyújtott 15 beruházásból 16 lett, a reformok száma pedig 13 lett.
 • Nagyon erőteljes lett a teljes helyreállítási program zöld átmenettel kapcsolatos fókusza, hiszen az eredeti programbeli 48%-hoz képest a keret 67%-a megy ilyen programokra. Ez úgy jött össze a közlemény szerint, hogy bizonyos zöld gazdasági beruházások méretét fokozza a terv. Közben a digitális átmenettel kapcsolatos intézkedések részaránya továbbra is magas, 29%-os maradt.
 • Az eredeti 5,8 milliárd eurós helyreállítási támogatási programban 19 intézkedést módosított a kormány, amely a közlemény szerint azt jelenti: „új beruházásokkal bővült a körforgásos gazdaság, a fenntartható közlekedés és az energia területén a program, amelyeket az e területeken, valamint a vízgazdálkodás területén más intézkedések megszüntetésével és csökkentett hatályával finanszíroznak. Az eredeti tervben szereplő egyik beruházást a bölcsődei férőhelyek bővítése érdekében megnövelték.”
 • A 4,6 milliárd eurós REPowerEU fejezetben számos intézkedés „a villamosenergia-ágazat megerősítésére, valamint a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság elterjedésének előmozdítására összpontosít, hogy a magyar energiarendszert alkalmassá tegye a jövőre. A reformok és a beruházások kölcsönösen erősítik egymást, és hozzájárulnak egy rugalmas villamosenergia-piac kiépítéséhez, a megújuló energiaforrások magas részarányával. Ez lehetővé teszi, hogy Magyarország végső soron csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét” – fogalmaz a közlemény.
 • Az is fontos, hogy a REPowerEU fejezet „a dinamikus árképzés kiskereskedelmi villamosenergia-piacon történő bevezetésével, a szabályozási tartalékpiacok javításával, az energiaközösségek és aggregátorok szerepének erősítésével, a villamosenergia-tárolás elterjedésének ösztönzésével, az intelligens mérőórák használatára jogosult fogyasztók számának növelésével és az elosztórendszer-üzemeltetők által alkalmazott csatlakozási szabályok harmonizációjával kapcsolatos reformokat tartalmazza”.
tolnamegyeihirek.hu - Hivatalos: tényleg kap közel 1 milliárd eurót Magyarország a helyreállítási tervben
 • A Bizottság rámutat: „Számos intézkedés célja a megújuló energiaforrások integrációjának, termelésének és hatékonyabb felhasználásának ösztönzése. Ezek a megújuló energiaforrásokból származó további energia integrálását lehetővé tevő hálózatfejlesztéstől a megújuló energiaforrások, például a napenergia, a megújuló hidrogén, a geotermikus energia és a fenntartható biometán elterjedésének és felhasználásának támogatásáig terjednek.”
 • Az is kiderült a bizottsági anyagból: „Magyarország azt tervezi, hogy növeli a megújuló energiaforrásokon alapuló erőművek számára kiadott hálózati csatlakozási engedélyekre vonatkozó ambíciót, és az eredeti tervben előirányzott megfelelő célt 2026-ra 12 GW-ra emeli”.  Ez azt jelenti, hogy már 2026-ra 12 GW-nyi kiadott nap+szélerőművi engedéllyel számol a kormány a mostani 5,5 GW beépített naperőművi kapacitás és 0,33 GW szélerőművi kapacitás után. Jelenleg naperőművi fronton „csőben van” 3 GW-nyi már engedélyezett beruházás, illetve a további 1,6 GW-nyi frissen engedélyezett beruházás, amelyek az első közzétételi eljárásban kaptak csatlakozási jogot, és ezeken felül csatlakozhat még durván 1 GW-nyi lakossági napelemes kapacitás a következő években.
 • Az összefoglaló szerint „ezen túlmenően jelentős beruházások – amelyek egy része pénzügyi eszközökkel valósul meg – a fenntartható közlekedést és a háztartások, a vállalatok és a közszféra energiahatékonyságát is ösztönözni fogják. A REPowerEU fejezet olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek célja az ipar szén-dioxid-mentessé tétele, a munkaerő képzettségének javítása és átképzése, valamint a termelési kapacitások és szolgáltatások növelése a zöld átmenet érdekében”.
 • A digitális átmenet kapcsán a tervezett programok erre terjednek ki: „az energiarendszer-üzemeltetők digitális fejlesztései, további intelligens mérők, az energiaipari vállalatok digitális megoldásainak támogatása a villamosenergia-ellátás biztonságának és a villamosenergia-rendszer működési hatékonyságának javítása érdekében, valamint a zöld készségekkel kapcsolatos digitális tananyagok fejlesztése”.
 • A módosított terv szociális dimenziója is fontos maradt: „Az eredeti tervben szereplő átalakító reformok és beruházások mellett számos további intézkedés célja a társadalmi ellenálló képesség erősítése. A REPowerEU fejezet például tartalmazza a kiszolgáltatott háztartások energetikai felújításának támogatását, valamint a jelenlegi és jövőbeli munkaerő zöld készségek elsajátítására irányuló képzését. A módosított terv továbbá további új bölcsődei férőhelyek létrehozásával tovább növeli a kisgyermekkori nevelési szolgáltatások elérhetőségét”.
tolnamegyeihirek.hu - Hivatalos: tényleg kap közel 1 milliárd eurót Magyarország a helyreállítási tervben

Forrás: Portfolio / Fotó: Google, illusztráció (BaHír)