Hoppá! Nem ilyenre gondoltam! – a beltéri festés buktatói

tolnamegyeihirek.hu - Hoppá! Nem ilyenre gondoltam! - a beltéri festés buktatói

„Festeni mindenki tud!”, „Dehogy adok én ezért pénzt!”, „Megcsináljuk az egész házat egy hétvége alatt, Drágám, ne aggódj!”. Vajon hányszor hangzottak el ilyen, és ehhez hasonló mondatok a magyar háztartásokban. Valószínűleg túl sokszor. Mai cikkünkben röviden összefoglaljuk, hogy miért ne essünk neki mi magunk otthonunk beltéri festésének.

Persze kismillió cikk és videó kering az interneten arról, hogy hogyan csináljunk meg segítség nélkül ezt vagy azt otthonunkban. Mielőtt a Csináld magad mozgalom képviselői komment-cunamit árasztanának cikkünk alá, követelve azonnali felmondásunkat, szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy nem vagyunk a Do It Yourself ellenségei. Viszont mutatnánk néhány apróságot, ami miatt esetleg nem a kívánt végeredményt éri el az ember, ha maga lát neki a helyiségek kifestésének.

Ez egy szakma

A szobafestő-mázoló szakmát iskolában tanítják. Ezzel még az is nehezen vitatkozhat, aki bármilyen szakmai végzettség és tapasztalat nélkül állt már neki egy ház vagy lakás kifestésének, és a kívánt végeredményt érte el. Esetleg pont a menet közben ejtett hibák során jött rá arra, hogy ezt nem véletlenül oktatják. Sokan meglepődnének valószínűleg, ha beülnének csak egy hétre a szobafestő képzés iskolapadjába. Olyan széleskörű tudásanyagot adnak át a szakképzés során a festőknek, hogy azt nehezen tudjuk laikusként elképzelni. Nemcsak a festékek anyagismerete, de a kivitelezés technikája is olyan szakmai tudás, ami nem csak annyiból áll, hogy megfogjuk az ecsetet és összefestékezzük vele a falat.

tolnamegyeihirek.hu - Hoppá! Nem ilyenre gondoltam! - a beltéri festés buktatói
Fotó: Google, illusztráció

Idő, energia

Biztos mi magunk szeretnénk mindent takarófóliával becsomagolni a szobában annak érdekében, hogy megvédjük őket? Biztos mi magunk akarjuk maszkolószalaggal végig ragasztgatni az összes kapcsolót, konnektort, ajtófélfát, ablakot? Vagy ennek hiányában biztos mi magunk szeretnénk a sarkokat, a falak széleit, az ajtófélfát, a klímát, az ablakokat kisméretű ecsettel körbefestegetni, mielőtt a hengerrel nekiállunk a felületek festésének? Vagy tudnánk hasznosabban, kényelmesebben is eltölteni ezt az időt? Gondoljuk át.

Az alapok

Ha a fenti kérdésekre többségében igen volt a válasz, akkor nézzük a falfelületet. Teljesen száraz a fal? Teljesen egységes a felület, vagy azért helyenként potyog a vakolat? Kell esetleg glettelni a falat? Ha igen, akkor azt is meg tudjuk csinálni? Ha egyébként ezek rendben vannak, és esetleg csak egy másik színt akarunk adni a helyiségnek, akkor meg tudjuk úgy csinálni, hogy ne üssön át az előző szín? Gondoljuk át ismét.

tolnamegyeihirek.hu - Hoppá! Nem ilyenre gondoltam! - a beltéri festés buktatói
Fotó: Google, illusztráció

Jó festéket választottunk?

Nagyjából végeláthatatlan festék- és színkínálatból lehet választani még a legkisebb festékboltokban is. Lehet, hogy többnyire kapunk normális segítséget, vagy iránymutatást a bolti eladóktól, de az soha nem helyettesíti egy profi szakember helyszíni felmérését, szakmai tanácsadását.

Azt már el sem kezdjük inkább sorolni, hogy menet közben hány és hány hibát tud véteni az ember festés közben, aminek általában vagy az lesz a vége, hogy a végeredmény a család szemét fogja szúrni esetleg évekig, vagy hogy hív egy tapasztalt szakembert kijavítani azt, amit ő maga már elrontott.

OK, átgondoltam. Merre induljak?

Röviden összefoglalva, ha tapasztalatlanok vagyunk, hiányos a tudásunk, akkor mindenképp kérjünk szakmai segítséget, tanácsot. Egy nagy szakmai múlttal rendelkező szakember időt, energiát, és nagyon nem utolsó sorban pénzt takaríthat meg nekünk, hogy az idegrendszeri- és esetleges magánéleti károkról már ne is beszéljünk.

Ne kerüljön többe a leves, mint a hús, telefonáljunk…

tolnamegyeihirek.hu - Hoppá! Nem ilyenre gondoltam! - a beltéri festés buktatói

WASCHER TAMÁS

  • szobafestés-mázolás

  • gipszkartonos munkálatok

  • homlokzati hőszigetelések teljeskörű kivitelezése

+36 20 577 6986

Szponzorált tartalom