Kiváltképp bevált – a pálmazsír

tolnamegyeihirek.hu - Kiváltképp bevált - a pálmazsír

Régóta cikkeznek számos megközelítésből a különböző olajokról, zsírokról. Majdhogynem egyfajta „vallásháború” alakult már ki korábban arról, hogy melyik sütőzsiradék a jobb, a rosszabb, az egészségesebb. Még véletlenül sem szeretnénk a „megmondóember” szerepében tetszelegni, mai cikkünkben pusztán körbejárunk néhány tényt(!) a pálmazsírral kapcsolatosan.

tolnamegyeihirek.hu - Kiváltképp bevált - a pálmazsír

Talán érdemes letisztázni először, hogy mi is az a pálmazsír. A pálmazsír 100%-ban finomított pálmaolajból készített zsiradék. Óriási mennyiségben használja a gasztronómia, a sütőipar, az édesipar, de szinte nincs olyan kozmetikum sem, amiben ne lenne jelen ez a zsiradék valamilyen formában. Illetve mára szinte minden háziasszony kamrájában megtalálható.

5-10 évvel ezelőtt volt egy időszak, amikor jelentős támadásokat kapott a pálmaolaj-, pálmazsír-iparág. Sok aggódó hangvételű cikk látott akkoriban napvilágot, amelyekben a pálmafák kitermelésének környezetromboló hatására próbálták felhívni a figyelmet. Valahogy ezek a hangok mára elhalkultak. Ez talán köszönhető annak is, hogy az RSPO, vagyis a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal olyan szigorú szabályzásokat vezetett be a pálmafák kitermelésétől egészen a késztermékek gyártásáig, amelyeknek köszönhetően megnyugodhattak a korábban kritikus hangok is. Így ha a boltok polcán RSPO-tanúsítvánnyal ellátott terméket látunk, akkor nyugodtak lehetünk afelől, hogy környezetbarát terméket vásárolunk.

De kanyarodjunk is vissza a konyhához, és nézzük meg, hogy miért lett sokak kedvence a pálmazsír.

Kezdjük talán azzal a nagyon praktikus tulajdonságával, hogy nagyon magas (mintegy 235 Celsius-fok feletti!) az égési pontja, így elég nehézkes még a konyhában kisebb tapasztalattal bíró kezeknek is odaégetni. Sütéskor nincs kellemetlen szaga, étkezéskor nincs mellékíze, valamint vitaminokban is gazdag zsiradékről beszélhetünk. Jelentősebb mennyiségű E-vitamint, K-vitamint és béta-karotint is tartalmaz, de van benne. vas, cink, kálium és nátrium is.

Szintén a praktikus tulajdonságai közé tartozik, hogy a szó nemes értelmében „igénytelen”. Nincs különösebb bajlódás a tárolásával, simán tárolható +15-20 fokon, és összetételének köszönhetően kevésbé hajlamos az avasodásra is.

És a matek. Tekintve, hogy sütési hőmérsékleten, arányosítva 20 kg pálmazsír 22 liter olajnak felel meg, igen jó ár-érték arányról beszélhetünk. És azt is hadd említsük meg, hogy ügyesen használva nem csak egyszer lehet benne sütni.

Összességében tehát igen hatékony és kedvező árfekvésű alternatíva a mindennapos konyhai felhasználásra. Ha pedig hazai gyártótól szeretnénk beszerezni kedvenc sütőzsiradékunkat, akkor pásztázzuk szemünkkel a Palmfood feliratot a boltok polcain.

tolnamegyeihirek.hu - Kiváltképp bevált - a pálmazsír

PALM-FOOD Kft.

Pálmazsír
Kókuszzsír
Fritőzolaj

Közvetlenül a gyártótól!

Szponzorált tartalom