Második világháborús szerelmeslevelet juttatott vissza a néhai szerelmespár leszármazottjának egy katona

tolnamegyeihirek.hu - Második világháborús szerelmeslevelet juttatott vissza a néhai szerelmespár leszármazottjának egy katona

Hosszú évek kutatómunkájával visszajuttatott egy antikváriumi könyvben talált, a második világháború alatt írt szerelmeslevelet a néhai szerelmespár leszármazottjának egy tartalékos katona – közölte a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vasárnap a Facebook-oldalán.

Azt írták,hogy a parancsnokság miskolci toborzóirodáján hadisírok felkutatásával és a hősi emlékművek nyilvántartásával foglalkozó Bukta László zászlós tíz évvel ezelőtt bukkant rá egy antikváriumban,egy könyvben Bodnár Gyula őrvezető 1943-ban írott és Kassán feladott levelére.A szép sorok felkeltették érdeklődését,így megvette a könyvet,benne a levéllel,majd nyomozásba kezdett,hogy felderítse a szerelmes sorok történetét.

Bodnár Gyula őrvezető Kassán teljesített szolgálatot,a helyi gépkocsizó könnyűtüzér osztály,első üteg katonájaként.A levelet 1943-ban a kassai laktanyában írta meg az akkor 22 éves őrvezető az ő„Marikájának”és szerelmi vallomásában reményeit taglalta arról,hogy a háború után össze tudnak majd házasodni.

A levelet Aszalóra címezték,a miskolci toborzóiroda katonája pedig a helyi anyakönyvvezető segítségével kiderítette,hogy Bodnár Gyula és Marika túlélte a háborút,azonban a férfi hadifogságba került;végül 1951 áprilisában tudtak összeházasodni.

A világháborút,majd a hadifogságot is túlélő Bodnár Gyula 1984-ben hunyt el,nem sokkal később szerelme is meghalt.A házasságból két gyermekük született,a fiatalabb,Busku Jánosné Bodnár Anna Mária ma gyógyszerészként dolgozik Miskolcon–írták.
A helyi toborzóiroda katonájának azt nem sikerült kiderítenie,hogy a levél milyen körülmények között került az antikváriumi könyvbe,és az sem derült ki,hogy a címzett megkapta-e a levelet.

A parancsnokság a bejegyzésben azt írta,a néhai Bodnár házaspár szerelmét igazoló leveletnyolcvan évvel később,szeptember 6-án adták át az egykori szerelmespár leszármazottjának.Busku Jánosné Bodnár Anna azt mondta,családja ezzel a levéllel korábban nem találkozott,mindössze néhány tábori levelezőlap és képeslap maradt fenn édesapja háborúbeli írásaiból–írta a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a Facebook-bejegyzésében.

Forrás:MTI/Fotó:Facebook