Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

tolnamegyeihirek.hu - Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új otthonfelújítási támogatás részleteit. A tervezett pályázati felhívás alapján az ismert alapfeltételek nem változtak, vannak azonban új előírások és kedvezmények is. A Bank360.hu összefoglalta a támogatás feltételeit.

tolnamegyeihirek.hu - Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

Megjelent az új otthonfelújítási támogatás pályázati felhívásának társadalmi vitára bocsátott tervezete a palyazat.gov.hu oldalon. Ez alapján az alábbi feltételekkel lehet majd megkapni az otthonfelújítási támogatást.

 • Az Otthonfelújítási Program pályázatán 1990. december 31-e előtt épült,  életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra igényelhető támogatás.
 • Nemcsak gázfűtéses családi házakra lehet az igénylést beadni, hanem más fűtési módúakra is.
 • Az igénylés feltétele, hogy a támogatásban elszámolható költségek minimum 14,3 százalékára (7 milliós beruházás esetén legalább 1 millió forint) önerővel rendelkezzen a pályázó, aki ennél nagyobb önerőt is felhasználhat a beruházás megvalósításánál.
 • A támogatás összege eltér a különböző járásokban, az átlagos jövedelem alapján:
  • Ahol eléri az átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió forint lesz a közvetlen, vissza nem térítendő támogatás és 3,5 millió forint a kamatmentes hitel.
  • Ahol 75 és 110 százalék közé esik az átlagos jövedelem, ott 3-3 millió forint lesz a támogatás és a hitel összege.
  • Ahol az átlagos jövedelem az országos átlag 75 százaléka alatt van, ott 3,5 millió forint a támogatás összege, a hitelösszeg pedig 2,5 millió forint.
  • Ha az igénylő (vagy a kölcsönigénylő és adóstársa együttes) havi bruttó jövedelme nem éri el a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százalékát (399 840 forintot), akkor bármelyik járásban éljen is, a legmagasabb arányú vissza nem térítendő támogatáshoz juthat.
tolnamegyeihirek.hu - Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

Ha az igénylő (vagy a kölcsönigénylő és adóstársa együttes) tavalyi havi bruttó jövedelme meghaladja a 742 560 forintot (a 2023-as évi bruttó átlagkereset 571 200 forint 130 százalékát), akkor bármelyik járásban lakik, a legalacsonyabb, 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult.

 • Az otthonfelújítási hitel kamatmentes, a futamideje legfeljebb 10 év, amelyben a rendelkezésre tartási idő (6-24 hónap) és a türelmi idő (a rendelkezésre tartási időtől számított 3 hónap) is benne van. A felújítást a szerződéskötéstől számított két éven belül be kell fejezni, ami indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbítható.
 • 3 millió forintos kamatmentes hitelösszeggel és 8 éves futamidővel számolva 31 ezer forint körül alakul a havi törlesztőrészlet.
 • A korszerűsítés végén épületenként legalább 30 százalékos primerenergia-megtakarításnak kell megvalósulnia, amit igazolni kell hiteles energetikai tanúsítvánnyal
 • Ha a hiteles épületenergetikai tanúsítvány a primerenergia-felhasználás csökkenés eléri, illetve meghaladja a kiindulási állapothoz képesti 40 százalékot, akkor az igénylő további 5 százalék vissza nem térítendő támogatásra jogosult.
 • Ha a záró energetikai tanúsítvány alapján nem éri el a megvalósított beruházás a 30 százalékos primer energiamegtakarítást, akkor az ügylet szabálytalanná válik, és a teljes finanszírozási összeget vissza kell fizetni.
 • Az otthonfelújítási támogatást az alábbi munkálatokra lehet igénybe venni:
  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • fűtésrendszer korszerűsítése.

A támogatást 2024. június 3-tól lehet majd igényelni (legkésőbb 2025. december 31-ig, ha addig marad rá pénz, ami nem valószínű). Az igénylést kizárólag a kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt valamennyi melléklet csatolásával lehet benyújtani. A szerződéskötésre vonatkozó legkésőbbi határidő 2026. április 30. (vagy a támogatási keret kimerülése). A szerződéskötésre vonatkozó legkésőbbi határidő 2026. április 30. Az igénylést csak a lakossági MFB Pont Pluszokon lehet leadni, ezeket az OTP Bank, az MBH Bank és a Gránit Bank konzorciuma fogja üzemeltetni.

Az otthonfelújítási kölcsön igénylője olyan magánszemély lehet, aki tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő családi házban, amely ingatlan (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye. 

Ha az igénylő a kölcsönigényléskor betöltötte vagy a futamidő lejáratáig betölti a 75. életévét, a hitelbe be kell vonni egy olyan adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel. 

Azt, hogy melyik járásban mekkora otthonfelújítási támogatás és kamatmentes hitel lesz elérhető a pályázat folyamatosan frissülő további részleteivel együtt itt lehet megnézni

tolnamegyeihirek.hu - Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

Forrás: Bank360 / Fotó: google illusztráció