Mivel tudunk a legolcsóbban fűteni?

tolnamegyeihirek.hu - Mivel tudunk a legolcsóbban fűteni?

Jelentősen nőtt szinte az összes fűtőanyag ára az elmúlt években. Sokan sokféle módszerrel próbálják csökkenteni a fűtési szezon költségeit, ám az szinte biztosra mondható, hogy komolyabb beruházás nélkül számottevő költségcsökkenést nem fog elérni egy átlagos háztartás. Baldauf Antal, a klímaberendezések és hőszivattyús rendszerek forgalmazásával és beszerelésével foglalkozó Anti VE-KE Kft. ügyvezetője szerint a mostanra kialakult helyzetben az egyik legolcsóbb alternatíva, ha klímával fűtjük otthonunkat. Interjú.

Mondhatjuk, hogy gyorsan a közepébe vágtunk beszélgetésünknek, Baldauf Antal ugyanis már előre jelezte, hogy rengeteg munkájuk van, és időszűkében áll. Interjúnk felvételének végére számunkra is tisztázódott, hogy miért ennyire elfoglalt a röviden csak Antiklíma ügyvezetője.

TMH: Kezdjük talán onnan, hogy az elmúlt években hogyan alakult a klímakészülékek piaca. Az ember szinte automatikusan arra gondol, ha meghallja a klíma szót, hogy kizárólag a helyiség hűtésére szolgál, és talán sokan nem is gondolnák, hogy esetleg érdemes lehet abban is gondolkodni, hogy fűtésre használjuk. Lát már változást ebben a dologban?

Baldauf Antal: Nagyon érdekes, hogy ez a régi, berögzült hozzáállás szinte majdnem teljesen megfordult az elmúlt évek alatt. Egyre többen keresik azokat a klímaberendezéseket, amelyek fűtésre is használhatók. Ez a változás sok dolognak köszönhető. Egyrészt rengeteget fejlődtek maguk a klímák is, mind teljesítményben, mind designban, és legfőképp sokkal energiatakarékosabbak lettek. Ehhez hozzájött az is, hogy a fűtőanyagok ára az elmúlt 2-3 évben komolyan megnövekedett, beszéljünk akár a fáról, akár a gázról.

„A klímák esetében viszont 1 kilowatt elektromos energiából 4 kilowattnyi hőenergiát tudunk előállítani. Ez így nemcsak hatékony, hanem jelenleg a leggazdaságosabb fűtési megoldás.”

Ez hozza magával azt, hogy a egyre többen választják a klímát elsődleges fűtési módnak.

TMH: Hogy látja, mennyire gondolkodnak már előre az emberek az előttünk álló fűtési időszakra vonatkozóan?

B.A.: Egyre többen gondolkodnak előre, és érdemes is előre gondolkodni. Egyrészt azért, mert egyre kevésbé vannak átmenetek az eddig megszokott évszakok között, így amilyen hirtelen beköszön egy nyári meleg idő, ugyanolyan gyorsan jön meg a hideg is. És amikor akár egyik napról a másikra kell bekapcsolni a fűtést, akkor nem mindegy, hogy az ember akkor áll neki körbejárni a lehetőségeket, vagy csak megnyom egy gombot a már beszerelt klímája távirányítóján. Arról nem is beszélve, hogy a hirtelen jött hideg miatt nálunk is megsokszorozódik a megrendelések száma, így nyilván nem tudunk mindenkihez azonnal elérni. Természetesen törekszünk a lehető legrövidebb határidőkkel vállalni a munkákat.

TMH: Persze az, hogy egy érdeklődő mikor telefonál, ugye a pénztárcája függvényében is van. És ha már a számoknál tartunk, hogyan alakult az elmúlt 2-3 évben a klímák ára átlagosan? Itt is növekedés volt megfigyelhető, mint szinte minden másnál is?

B.A.: Érdekes, hogy a pandémia időszaka alatt nagyon megugrott a kereslet a klímák iránt. Olyannyira, hogy tavaly ilyenkor például alig volt beszerezhető záros időn belül a nagykereskedőknél több típus is. Idén év elején a gyártóknak sikerült feltölteni a nagykereskedelmi raktárkészleteket, így most elérhető folyamatosan minden. Ez vonatkozik az alkatrészekre is.

Az árakat illetően elmondható, hogy tavaly év végén elég nagyot drágult minden, mostanra viszont nagyjából visszaálltak az árak a tavaly nyáron tapasztalt szintekre.”

Mondhatjuk, hogy elég nagy a gyártók között az árverseny, így szűk sávon belül mozognak fel-le az árak.

TMH: Bár azt tudjuk, hogy minden megrendelőnek más az igénye, és eltérő lesz az is, hogy milyen készülék lesz a megfelelő az adott helyiségbe, mégis adódik a kérdés, hogy van valamilyen slágertermék az Antiklímánál? Mit visznek a legtöbben?

B.A.: A normál split klímák fogynak a legjobban, ez a legelterjedtebb. Ez az ami ár-érték arányban is a legjobb.

TMH: A jó ár-érték arány az nyilván minden vásárlónak fontos szempont, viszont akárhogy is nézzük, egy átlagos klíma beszereltetése még így is több százezer forintos tétel. A családok többnyire ezt azért nehezen engedhetik meg maguknak, nem?

B.A.: Azt láttuk tavaly óta, hogy sok háztartás „behúzta a kéziféket” a költségvetésében. Nem tudtak, vagy nem akartak egyszerre kifizetni egy fűtéskorszerűsítést. Idén azonban már nem kell leterhelnie senkinek a pénztárcáját egy klíma beszerzésével,

ugyanis szeptember eleje óta nálunk már részletfizetéssel is megvásárolhatók a készülékek.

Egy teljesen hétköznapi áruhitel konstrukcióval, akár 0%-os THM-mel lehet nálunk klímát venni, sőt még a beszerelés költségét is be lehet építeni a részletfizetésbe, így gyakorlatilag egy forintot nem kell előre kifizetni.

TMH: Ez akkor nagyjából ugyanaz, mintha egy hűtőszekrényt, vagy mobiltelefont vásárolna részletre az ember?

B.A.: Nem nagyjából, ez teljesen ugyanaz. Meg is nőtt a megrendeléseink száma nem kicsit, mert ez szinte tényleg mindenkinek elérhető.

tolnamegyeihirek.hu - Mivel tudunk a legolcsóbban fűteni?

Szponzorált tartalom