MKIK: még olcsóbbak lesznek a vállalati hitelek

tolnamegyeihirek.hu - MKIK: még olcsóbbak lesznek a vállalati hitelek

A kormány és a Bankszövetség közötti megállapodás alapján még olcsóbbak lesznek a hitelek, mivel az új vállalati hiteleknél a futamidő alatt 6 hónapig nulla százalékra csökken a BUBOR feletti kamatfelár, ettől a kamatszint azonnali és gyors csökkenését remélik – közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kedden az MTI-vel.

A képhez tartozó alt jellemző üres; palmfood_cikkbanner_v1-1024x383.jpg a fájlnév

A közleményben Parragh László, az MKIK elnöke kiemelte, a kamara üdvözli, hogy a kormány célul tűzte ki a kamatkörnyezet javítását, a vállalkozások által fizetendő terhek csökkentését a hitelpiac dinamizálása érdekében.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alapvető törekvése, hogy minden eszközzel támogassa a hazai vállalkozások fejlődését, legyen az forráshoz jutás, vagy akár a hitelköltségek csökkentése – hangsúlyozták a közleményben.

A vállalkozások szemszögéből nézve a döntés javítja a hitelkondíciókat, hiszen a korábbiakhoz képest olcsóbban vehetnek fel hitelt, ami a cégeknél nagyon hamar láthatóvá és érzékelhetővé válik, így az ösztönzőleg hat a hitelezési és beruházási kedvre egyaránt – tette hozzá Parragh László.

A közleményben kitértek arra, hogy az intézkedés bankokra gyakorolt hatása kettős, mivel a profit csökkenésével járhat, ugyanakkor magában hordozza a hitelpiac élénkítésének reményét, vagyis a hitelezés erősödése pozitív hatást gyakorol a bankok eredményére.

A kamara úgy látja, hogy a megállapodással időt nyertek arra a szakmai egyeztetésre, amelyben a hitelezés sarokpontjait újra lehet tárgyalni, figyelembe véve a piaci szereplők igényeit.

Parragh László a közleményben hangsúlyozta, minden gazdasági szereplő érdeke, hogy a növekedés újra fellendüljön, és ennek nélkülözhetetlen eleme a beruházást ösztönző, a fogyasztást élénkítő hitelpiac megléte, amihez ez a döntés egy lépéssel közelebb visz.

tolnamegyeihirek.hu - MKIK: még olcsóbbak lesznek a vállalati hitelek

Forrás: MTI / Fotó: Google, illusztráció