OMSZ: a tavalyinál jobb lehet az EU szemeskukorica-termése

tolnamegyeihirek.hu - OMSZ: a tavalyinál jobb lehet az EU szemeskukorica-termése

Európai uniós szinten az elmúlt 5 év átlaghoz képest 3 százalékkal csökkent ugyan a szemes kukorica idei várható termésátlaga elsősorban Románia, Bulgária és Görögország időjárási körülményei miatt, de a 7,26 tonnás hektáronkénti átlagtermés így is 23 százalékkal meghaladja a tavalyit – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptemberi nemzetközi agrometeorológiai elemzéséből.

tolnamegyeihirek.hu - OMSZ: a tavalyinál jobb lehet az EU szemeskukorica-termése

Az uniós adatok szerint Magyarországon jelentősen javult a szemes kukorica várható termésátlaga; a 8,20 tonnás hektáronkénti átlagtermés 17 százalékkal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál és 140 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Hozzátették: a napraforgó várható termése is csökkent ebben a három országban, de ezt ellensúlyozza Franciaország és Magyarország javuló terméskilátása. Az uniós előrejelzés szerint a Magyarországra becsült 3,26 tonnás hektáronkénti termésátlag 18 százalékkal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál és 69 százalékkal a tavalyinál.

Az augusztus eleje és szeptember közepe közötti időszakban a kontinens nagyobb hányadán több csapadék hullott a szokásosnál, de ebben hatalmas térbeli és időbeli különbségek alakultak ki, ami jelentősen befolyásolja a kultúrnövények fejlődését.

Romániában és Bulgáriában folytatódott az aszály, ezzel pedig csökkentek a kukorica és napraforgó terméskilátásai,

Görögországban pedig a példa nélküli áradások vezettek egyes régiókban a teljes nyári növényállomány megsemmisüléséhez. Újabb árhullámok alakultak ki Szlovéniában az augusztus eleji áradásokat követően.
Európa középső és északi részén a csapadéktöbblet negatívan hatott a növényekre: elsősorban a kórokozókkal volt a probléma, a kalászosok termésminősége így jelentősen romlott, és az aratás is csúszott. A csapadékos idő miatt ezekben a térségekben az őszi káposztarepce vetése is jelentős késést szenvedett sok területen.

tolnamegyeihirek.hu - OMSZ: a tavalyinál jobb lehet az EU szemeskukorica-termése

Franciaországban pozitívak a terméskilátások, de augusztus második felében az ország keleti részén a hőhullámok csökkentették a szemfejlődésben járó kukorica terméskilátásait. A napraforgóra, cukorrépára és burgonyára vonatkozó termésbecslések javultak.

Olaszországban szintén a hőhullámok lassították a nyári növények fejlődését az ország északnyugati részén, emiatt csökkentek a terméskilátások.

Németországban az elhúzódó csapadékos idő miatt a kalászosok és a repce minősége romlott, és az aratás is késést szenvedett, a termés mennyisége az ötéves átlag körül alakul. A kukoricára és burgonyára vonatkozó termésbecslések kissé csökkentek.

Lengyelországban a sok csapadék miatt az aratás késett, a termésmennyiség megfelelő, de a minőség gyenge. A nyári növényekre vonatkozó termésbecslések az ötéves átlag körül vannak.

Ukrajna középső részét forró és száraz időjárás jellemezte augusztus közepén, a kukorica terméskilátásai nagyon jók maradtak, történelmi magasságokban is alakulhat a terméshozam. Oroszország európai részén az őszi és tavaszi búza terméskilátásai kedvezőek, a termés minősége viszont sok területen problémás a csapadékos időjárás miatt, ám összességében a kukorica terméskilátásai az ötéves átlag fölött vannak – írta az OMSZ.

Forrás: MTI / Fotó: Google, illusztráció