Országos íjászversenyt rendezett a Katasztrófavédelem Sötét-völgyben

Országos íjászversenyt rendezett a Katasztrófavédelem Sötét-völgyben

Egy év kihagyás után immár ötödik alkalommal suhogtak a nyilak Szekszárdon, a Sötétvölgyben: szeptember 15-én, a megyeszékhely közelében fekvő erdőben ismét megrendezték az V. Alisca Katasztrófavédelmi Országos Íjászversenyt. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Paksi Celőke Íjász Sportegyesület és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület által szervezett rendezvény sikeréhez a kellemes, napsütéses időjárás is hozzájárult.

A hatvan versenyzőt a megnyitón Gyurkovics János, Szekszárd Megye Jogú Város alpolgármestere köszöntötte. Beszédében egyebek között a katasztrófavédelmi igazgatóság és a város közötti példaértékű együttműködést méltatta. Dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója büszkeséggel beszélt arról, hogy az ismerős arcok mellett új versenyzőkkel is találkozhatott, míg Makai Róbert biztonsági tanácsadó, a Paksi Celőke Íjász Sportegyesület elnöke ismertette a verseny szabályait, a pálya felépítését, a feladatokat, és a biztonsági tanácsok betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet. 

A versenyzők nyolc egyéni kategóriában, fejenként három-három lövést leadva haladtak végig a huszonnégy állomásból álló pályán, ahol vadon élő állatokat megformázó, élethű, háromdimenziós célpontokra lőhették ki nyilaikat. Az íjászat e fajtájánál nem eltérő színekkel, hanem a célba süllyesztett választóvonalakkal jelölik a találati zónákat. A különböző kategóriákba sorolt íjászok más-más távolságokról lövik ki nyilaikat, és az egyik nehézséget az adja, hogy nem tudják előre, milyen messziről kell leadniuk a lövéseket. 

A verseny zárásakor Ördög István tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálat Oktatási és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont Főosztályának vezetője azt hangsúlyozta, hogy a fő célt elérték: sikerült kimozdítani az íróasztal mögül az állomány egy részét, és jókedvvel fűszerezve élhetett valamennyi résztvevő a sportszenvedélyének. A díjakat Gyurkovics János, Ördög István és dr. Balázs Gábor adta át a dobogós helyezetteknek.

A verseny eredményei a Katasztrófavédelem weboldalán olvashatók.

Forrás / Fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság