Rózsaszínben pompázott a Lánchíd

tolnamegyeihirek.hu - Rózsaszínben pompázott a Lánchíd

Rá sem lehetett ismerni a Lánchídra a hétvégén. 

tolnamegyeihirek.hu - Rózsaszínben pompázott a Lánchíd

Ha valaki a hétvégén Budapest utcáin sétálgatott vagy autózott este, egy elképesztő dolognak lehetett szemtanúja. A főváros legmagasabb épülete, a MOL Campus, a Lánchíd, a Szabadság-szobor is rózsaszín díszkivilágítást kapott. A különleges szín nem hiába történt, sokan feltehették a kérdést, hogy ez vajon mire utal?

Mindez azért történt ugyanis, hogy felhívják a figyelmet a mellrák-megelőzés fontosságára, a pink október ugyanis világszerte a mellrák tudatosság hónapja.

Október 8-án pedig az évente megrendezésre kerülő mellrákkal kapcsolatos eseményekre került sor és egy figyelemfelhívó sétát is tartottak a rózsaszín Lánchídon. Mindez az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen rendezésében zajlott, akik évek óta rendeznek eseményeket a fővárosban. 

Vasárnap este pedig kék-fehérbe borult Budapest ékessége, az izraeli lobogó színeiben ragyogott. Karácsony Gergely közlése szerint így fejezték ki a főváros a szolidaritását Izraelnek a kirobbant háború miatt.

A Budát és Pestet összekötő hidak mindegyikének van története, és a maga nemében mindegyik nagyon szép. Ugyanakkor a Lánchídnak különleges legendája is van. Marschalkó János szobrász alkotta meg az oroszlánokat. Olyan neves művekkel büszkélkedhetett, mint a kassai székesegyház, a Magyar Tudományos Akadémia, a Vigadó és a Rudasfürdő szobrai. Mégis, legismertebb alkotása a Lánchíd számára készült négy oroszlán volt. Nemrég pedig átadták a megújított hidat, a restaurált oroszlánokkal. Az akkori emberek igencsak meglepődtek volna – ha tudják, hogy 2023-ban beszédre is bírják őket. A BKK frappáns videójában ugyanis maga, az egyik oroszlán jelenti be a híd megnyitását. Jelenleg aki akar, átsétálhat a hídon Budáról Pestre vagy fordítva. Autóval már nem lehet rajta áthajtani, ugyanis azt a korlátozást hozták, hogy személyautó-mentes legyen. 

tolnamegyeihirek.hu - Rózsaszínben pompázott a Lánchíd

Forrás: Promotions.hu / Fotó: Index