Sok volt a lakástűz az elmúlt évben

Sok volt a lakástűz az elmúlt évben

Közzétette a tavalyi évre vonatkozó statisztikáit a Katasztrófavédelem.

Tolna megyében 140 alkalommal otthon jellegű létesítmények tüzeihez, 22 esetben kéménytüzekhez vonultak a tűzoltók, 20 alkalommal pedig a szén-monoxid-érzékelő jelzett be. Megyénkben sem a lakástüzek, sem a szén-monoxid-mérgezés nem követelt halálos áldozatot a 2021-es esztendőben. Annak érdekében, hogy ez idén is megismétlődhessen célszerű figyelni saját családunk és közvetlen környezetünk biztonságára.

Országosan 2021-ben összesen 7186 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, csak a negyedik negyedévben 2000 alkalommal. Az év folyamán 125 és fél ezer négyzetméternyi otthon égett le, akkora terület, mint két nagyobb bevásárlóközpont. A lakástüzekben 86 ember vesztette életét, csak decemberben tizennégyen. A tűzoltók 546 ember életét mentették meg, 588 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. A legtöbb tragédiával végződött lakástűz Pest és Hajdú-Bihar megyében, valamint Budapesten volt. 

A 2021-ben keletkezett lakástüzek eloltásához 6500 munkaórára volt szükség, összesen 14087 tűzoltóautót riasztottak ilyen esethez. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 337 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz.

Január 3-án délután egy hétvégi háznak használt, mintegy 120 négyzetméteres, egyszintes épület égett le teljesen Németkér külterületén. A paksi hivatásos tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a tetőszerkezeten észlelt lángokat. Az épületet hőkamerával átvizsgálták, személyi sérülés nem történt.

2021. december 31-én este Hidason, a Bajcsy-Zsilinszky utcában egy családi ház szén-monoxid-érzékelője jelzett be. Az adott címre a bonyhádi hivatásos és önkéntes tűzoltóin kívül a mecseknádasdi önkéntes tűzoltókat riasztották. A Baranya megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat veszélyes határérték feletti értéket olvasott ki az eszközből. A beavatkozó tűzoltóegységek a gázkészüléket leválasztották a hálózatról, továbbá értesítették a kéményseprő szolgálatot. A lakást átszellőztették. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, a fűtés más módon megoldották.

Forrás / Fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóásg