Számos projekt van folyamatban Simontornyán

tolnamegyeihirek.hu - Számos projekt van folyamatban Simontornyán

Hamarosan elkészül az új piac, megkezdődik az új hulladéktelep próbaüzeme, megújulhat az irattár és nemsokára indul a turisztikai projekt megvalósítása a városban. Torma József polgármesterrel beszélgettünk a településen zajló, és hamarosan induló fejlesztésekről.

tolnamegyeihirek.hu - Számos projekt van folyamatban Simontornyán

Sok dolog van folyamatban

Számos beruházás zajlik Simontornyán. Több projekt is közel jár már a végéhez, több fejlesztés pedig hamarosan kezdetét veszi.

-A Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló új piac hamarosan elkészül, az építési munkálatok nemsokára befejeződnek. – mondta el portálunknak Torma József polgármester.

Szintén a VP keretében fejlesztettek külterületi utakat Simontornyán. Az egyik ilyen projekt már meg is valósult. A polgármester elmondta, itt már a hatósági engedélyeztetésre várnak, hogy bekapcsolhassák a forgalomba a megújult útvonalat.

Megkezdődik a próbaüzem

Fontos projekt a városban az újonnan kialakításra kerülő hulladékkezelő-központ is, amellyel kapcsolatban Torma József arról tájékoztatott, hogy a telep megkapta a hulladékgazdálkodási engedélyt.
-Ez nagy és fontos lépés a beruházásban. – mondta Torma József.

Pénteken zárult le a komposztálótelep kapcsolódóan egy önkormányzati beszerzés határideje is, melynek keretében egy kotrórakodó gépet és egy gépi rostát vásárol a város a projekthez.

-A hulladékgazdálkodási engedély birtokában már elindíthatjuk a próbaüzemet. – hangsúlyozta Torma József. A polgármester hozzátette, a hulladékfeldolgozó fenntartásával kapcsolatosan már felvették a kapcsolatot a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel. Szeretnék elérni, hogy a környéken keletkező komposztálható hulladék bekerülhessen a simontornyai feldolgozóba, és a körforgásos hulladékgazdálkodással minél nagyobb mennyiségű hulladék újrahasznosítva lehessen.

A legsürgetőbb feladatokra fókuszálnak

Folyamatosan figyelik, hogy melyek azok a problémák a városban, amelyek már nem tűrnek halasztást – mondta a polgármester. Hozzátette, ezek megoldásához az szükséges, hogy legyen rájuk kiírva pályázati lehetőség.

-Több ilyen projektünk van előkészítés alatt. A közelmúltban a Magyar Falu Programban pályáztunk 50 millió forintra, hogy az önkormányzati irattár megújulhasson. Az épületnél nagyon komoly statikai problémák adódtak, ezt minél előbb meg kell oldani. – részletezte Torma József.

tolnamegyeihirek.hu - Számos projekt van folyamatban Simontornyán

A turisztikai fejlesztések is jó ütemben haladnak

A TOP Pluszban nyert Simontornya mintegy 236 millió forint támogatást turisztikai fejlesztésre. A projekt a tervek szerint halad, melynek részeként március 31-ig elkészül egy tájékoztató film is, amely a simontornyai vár rekonstrukcióját mutatja be.

Fontos eleme ennek a beruházásnak, az a mintegy 160 négyzetméteres fogadóépület, amely egy buszparkolóval és egy elektromos töltőállomással is felszerelt személyautó parkolóval együtt valósul majd meg.

-Itt már a kiviteli tervek költségvetései elkészültek, jelenleg dolgozunk az építési feladatok elvégzésére vonatkozó közbeszerzések elindításán. – emelt ki Torma József. A polgármester elmondta, hogy reményei szerint az építkezések már tavasszal elindulhatnak.

Saját forrásokból is fejlesztenek Simontornyán

-Próbálunk minden évben úgy gazdálkodni az önkormányzat saját forrásaival, hogy azokból is tudjunk fejlesztéseket megvalósítani. – mondta Torma József. Hozzátette, ez a tavalyi évben is sikerült, és idén is szeretnének tovább haladni a saját forrásból finanszírozott beruházásokkal.

-A város idei költségvetését február 13-án fogadta el a képviselőtestület, melyben tudtunk helyi fejlesztésekre elkülöníteni forrásokat. – mondta a polgármester.

Önkormányzati forrásokból valósulhat meg a város új ártézi kútja is. Az új létesítményhez egy megfelelő épületet is építenek a szakemberek, a munkálatok már zajlanak. – tette hozzá a polgármester.

Ezenkívül egy régi adósságát is törlesztené idén a város.

-Évtizedes adóssága a településnek a gyermekorvosi rendelő udvarának rendezése. – mondta Torma József. Kiemelte, a beruházáshoz szükséges ajánlatok már beérkeztek, és reméli, hogy rövid időn belül megkezdődhetnek a munkálatok.

A városkarbantartási feladatvégzések is zajlanak

Veszélyes fákat vágtak ki az elmúlt napokban Simontornyán. A Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium udvarán található lucfenyőket vágták ki a szakemberek.

Torma József elmondta, az intézményt fenntartó tankerület segítségével végezték el a fák kivágását.

A polgármester hozzátette, egy sokkal szebb arcát mutatja most meg az iskola épülete, így, hogy eltűntek előle a veszélyes fák.

Torma József hangsúlyozta, a tankerület vezetőjével történt hosszú egyeztetéseket követően, úgy tűnik, hogy idén meglesz a forrás az iskola tetőszerkezetének felújítására is. Hozzátette, örömmel működnek együtt majd a tankerülettel a munkálatokban.

tolnamegyeihirek.hu - Számos projekt van folyamatban Simontornyán

Fotó TMH / Facebook