„Szeretném, hogy ez a vármegye a következő évek nyertese legyen” – Zsikó Zoltán interjú

tolnamegyeihirek.hu - "Szeretném, hogy ez a vármegye a következő évek nyertese legyen" - Zsikó Zoltán interjú

Egy rövid interjú-sorozatot indítottunk, melynek keretében a Tolna Vármegyei Önkormányzat tagjaival tárgyalunk helyi, vármegyei és esetenként országos témákat. Ebben a részben Zsikó Zoltánnal, a Tolna Vármegyei Önkormányzat jelenlegi alelnökével, a június 9-i választások Fidesz-KDNP-s jelöltjével beszélgettünk vármegyénk aktualitásaival kapcsolatosan, valamint kitekintettünk a várható jövőképekre is.

tolnamegyeihirek.hu - "Szeretném, hogy ez a vármegye a következő évek nyertese legyen" - Zsikó Zoltán interjú

TMH.: Kezdhetnénk egy kis visszatekintéssel a beszélgetésünket. Hogyan értékelné a vármegye elmúlt éveit akár fejlesztések, akár eredmények tekintetében?

Zsikó Zoltán: Ott kezdeném, hogy ugye alapvetően a vármegyéknek a feladata, a vármegyei önkormányzatoknak a szerepe az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult. Azon túl, hogy hagyományosan vármegyékre osztódik a közigazgatás, feladatok szempontjából a legfontosabb, hogy az Európai Uniós forrásokat menedzseljék a vármegyei önkormányzatok. Az elmondható az elmúlt időszakról, hogy a kapott forrásokat megfelelően használta fel a vármegye és eközben nagyon jó partnerségi kapcsolatok alakultak ki a települések és a vármegye önkormányzata között. Egy gondolat erejéig előre ugorva viszont azt fontos elmondani, hogy a következő időszak egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy a jó kapcsolatokra alapozva békét, biztonságot és egy kiszámítható, stabil fejlődést tudjon megteremteni a vármegye. Természetesen ugyanilyen fontos lesz az előttünk álló időszakban az is, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan, jól tudjunk élni az EU-s források által biztosított lehetőségekkel. Az látható, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, valamint a kormányzat kiemelt figyelmet fog fordítani Tolna, Somogy és Baranya vármegyékre, egy fejlesztési stratégiát fognak a régióban végrehajtani. Ezáltal az elmúlt harminc év gyengébb pozíciója után egy felerősödést fog hozni várhatóan a következő időszak. Ehhez azonban itt helyben is olyan, fiatalos, menedzserszemléletű vezetőkre lesz szükség, akik a lehető leghatékonyabban tudják majd az előttünk álló lehetőségeket kihasználni, a vármegyét fejleszteni.

TMH: Maradva a jövőbeni terveknél, mik lesznek a legfontosabb irányok a következő ciklusra vonatkozóan?

ZS.Z.: Azzal kezdeném, hogy a következő években még nagyobb forrásra számíthatunk Tolna vármegyében. Ezeket két részre bontanám. Egyrészt az EU-s pénzek is nagyobb összeget fognak jelenteni az előző ciklushoz képest, másrészt – ahogy említettem is – a kiemelt fejlesztési terület mivoltunknak köszönhetően további jelentős források várhatók. A területfejlesztési projekteken túlmenően úgy gondolom, hogy fontos feladat lesz Tolna vármegye imázsának növelése, valamint, hogy élhetőbbé, szerethetőbbé váljon a vármegye, illetve az is, hogy tovább fejlődjön a kapcsolattartás és az együttműködés a települések és a vármegyei önkormányzat között.

TMH: Említette a kapcsolattartást a településekkel. Mit gondol, mi kell ahhoz, hogy egy még szorosabb kapcsolat tudjon kialakulni?

ZS.Z.: Természetesen minden kapcsolathoz két fél kell. Úgy gondolom, hogy már az előző időszakban is a nyitottság és a partnerség részünkről adott volt. Szerintem amelyik településvezető a vármegyei önkormányzattal jó kapcsolatot akart kialakítani és fenntartani, – ezáltal a településének a lehető legtöbbet és legjobbat tenni –  az meg tudta ezt valósítani, függetlenül attól, hogy ki milyen politikai közösségnek a tagja. Itt nem arról beszéltünk, hogy ki baloldali vagy jobboldali, hanem a vármegye fejlesztéséről, az itt élő emberek boldogulásáról, és én úgy gondolom, hogy a lehető legtöbbet kihoztuk ezekből a helyzetekből. Nyilván volt, aki több, volt, aki kevesebb sikerrel járt, de összességében úgy gondolom, hogy mindenki jól tudott élni a lehetőségeivel.

tolnamegyeihirek.hu - "Szeretném, hogy ez a vármegye a következő évek nyertese legyen" - Zsikó Zoltán interjú

TMH: Az tudvalevő, hogy kiemelt szerepet kaptak a múltban és kapnak a jövőben is azok a családbarát fejlesztések, amelyekkel akár megállítható lenne a vármegye lakosságának a csökkenése, valamint a fiatalok Tolna vármegyében tartása is megvalósítható lenne. Ezekre vonatkozóan mi várható a következő időszakban?

ZS.Z.: Úgy gondolom, hogy nagyon jól látja a kormányzat azt, hogy jelentős hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a lakosságszám csökkenést megállítsa a régióban. Fontos cél, hogy legalább meg tudjuk őrizni a jelenlegi lakosságszámot, de inkább növelni szeretnénk azt. Ehhez elengedhetetlen, hogy a fiatalok számára olyan lehetőségeket biztosítsunk, amelyeknek köszönhetően helyben maradnak. Most azt látjuk, hogy például Észak-Magyarországon hatalmas ipari beruházások zajlanak, vagy ott van a Balaton-felvidék, ami turisztikai szempontból kiemelkedő, vagy megnézhetjük Szeged környékét, ahol szintén óriási beruházások valósulnak meg, a Kisalföldről nem is beszélve, tehát úgy gondolom, hogy a Kaposvár – Pécs – Szekszárd – Paks tengelyt kell majd kimozdítani a jelenlegi pozíciójából. Ehhez nagyon szükséges lesz az, hogy a teljes térség egy irányba tekintsen, együtt mozduljon a fejlődés irányába és legalább ennyire fontos lesz a kormányzat segítsége is.

TMH: Milyen személyes célokat tűzött ki a következő időszakra megválasztása esetén?

ZS.Z.: Elcsépeltnek tűnhet, de nekem őszintén az a személyes meggyőződésem, hogy csak akkor tudunk fejlődni, hogyha béke van. 22 évesen lettem önkormányzati képviselő egy kistelepülésen, majd 27 évesen egy városban, így mondható, hogy végig jártam a ranglétrát. Ezen túlmenően én a következő években is a partnerségre fogok törekedni mindenkivel, aki a vármegyénket szeretné jobbá tenni. Abban hiszek, hogy partnerségre és együttműködésre kell törekedni, hiszen elsősorban mindenhol emberek vannak, megoldandó feladatok, ügyek vannak, és csak azt követően vagyunk különböző közösségek tagjai. Ami viszont a legfontosabb, hogy Tolna vármegye szerethetőbb legyen, élhetőbb legyen és lehetőséget teremtsünk arra, hogy mindenki boldogulhasson ebben a vármegyében. Úgy gondolom, hogy csak akkor van jövőnk, hogyha a tehetséges Tolna vármegyei emberek itt helyben találják meg a számításukat. Én azon fogok továbbra is dolgozni, hogy gyermekeinknek, unokáinknak itt jövője legyen, és természetesen mi magunknak is. Szeretném, hogy ez a vármegye a következő évek nyertese legyen.

tolnamegyeihirek.hu - "Szeretném, hogy ez a vármegye a következő évek nyertese legyen" - Zsikó Zoltán interjú

Fotó: Zsikó Zoltán