Több mint 500 zarándok halt meg Mekkában, a rettentő 52 fokos hőségben

tolnamegyeihirek.hu - Több mint 500 zarándok halt meg Mekkában, a rettentő 52 fokos hőségben

Idén a Mekkában zajló haddzs, a muszlimok éves zarándoklata rendkívül veszélyes körülmények között zajlott. Az extrém 52 fokos hőség miatt több mint 550 zarándok vesztette életét – írja a Velvet a NDTV beszámolója alapján.

tolnamegyeihirek.hu - Több mint 500 zarándok halt meg Mekkában, a rettentő 52 fokos hőségben

Rendkívüli hőségben, 52 fokban zajlott Mekkában a muszlimok éves zarándoklata, a haddzs, amelynek során több mint 550 zarándok vesztette életét az embert próbáló forróságban. Az NDTV jelentése szerint Mekkában és környékén zarándokok százezrei gyűltek össze.

Az első beszámolók szerint a legtöbb elhunyt zarándok Egyiptomból származott, közülük 323-an haltak meg, főként a hőség okozta életveszélyes tünetek miatt. Az AFP hírügynökség szerint legalább 60 jordániai is életét vesztette, bár hivatalosan csak 41 halálesetet regisztráltak Jordániából. A halálesetek teljes száma a többi ország jelentéseivel együtt mostanra 577-re nőtt.

A halálos áldozatokon kívül több mint 2000 zarándokot kellett kezelni a szaúdi hatóságoknak a hőség okozta betegségek miatt, bár a friss adatokra még várni kell. 

tolnamegyeihirek.hu - Több mint 500 zarándok halt meg Mekkában, a rettentő 52 fokos hőségben

A haddzs az iszlám öt alappillére közé tartozik, és minden tehetős muszlimra nézve kötelező legalább egyszer elvégeznie az életében.

Az idei zarándoklat különösen próbára tette a résztvevőket, hiszen az éghajlatváltozás hatása egyre nyilvánvalóbb. Egy szaúdi tanulmány szerint a rituálék helyszínén évtizedenként 0,4 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet.

Kedden az egyiptomi külügyminisztérium is megerősítette, hogy együttműködnek a szaúdi hatóságokkal az eltűnt egyiptomi zarándokok felkutatásában. Bár a halálesetekről is beszámoltak, az áldozatok pontos számát nem részletezték.

Fotó / Forrás: Velvet