Tovább vezetheti Gerjent Romhányi Károly

tolnamegyeihirek.hu - Tovább vezetheti Gerjent Romhányi Károly

Romhányi Károly maradt Gerjen polgármestere, így harmadik ciklusát kezdheti meg a település első embere. A folyamatban lévő fejlesztésekről, valamint a következő ciklus feladatairól, terveiről beszélgettünk a választások után az újraválasztott településvezetővel.

tolnamegyeihirek.hu - Tovább vezetheti Gerjent Romhányi Károly

Újabb 5 évre bizalmat szavaztak a gerjeniek Romhányi Károly polgármesternek, aki egyedüli indulóként várta a polgármesteri választást, nem akadt kihívója.

„Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy egyedüli indulóként szerepeltem a szavazólapokon és a hat önkormányzati képviselői helyre is mindössze nyolc képviselő jelentkezett. Az várható volt, hogy az elmúlt időszakban megkezdett munkát folytatni tudjuk a következő ciklusban is. Ilyen szempontból nem volt törés a munkánkban. Ez egy nagyon ideális és szerencsés helyzet a polgármester és a testület szempontjából, hiszen a folytonosság megmaradt. A kisebb-nagyobb projektek, átnyúló munkafolyamatok, az előkészített elképzelések teljes bedobással folytatódhattak.” – hangsúlyozta a településvezető.

A település lakosságszámának növelése szempontjából a legjelentősebb folyamatban lévő projekt jelenleg egy Dunaparti teleksor kialakítása, mely az úgynevezett karikás-kerti területeken fekszik. Itt nagyjából 60 telek kerül kialakításra teljes infrastruktúrával. A cél egy dinamikusan fejlődő településkép megvalósítása.

Romhányi Károly bízik benne, hogy a már itt élők és az ideköltözni szándékozók érdeklődése a település iránt megmarad, sőt intenzitásában még fokozódni is fog a későbbiekben. „Mi erre készültünk és készülünk. Próbálunk olyan beruházásokat Gerjenbe hozni, mely munkahelyeket teremt, illetve az iparűzési adó bevételeinket fogja tovább növelni – melyet a település fejlesztésére szándékozunk visszafordítani” – folytatta a polgármester.

A minőségi szolgáltatások szinten tartásához és további növeléséhez jelentős lakosságszám gyarapodásra számítunk Gerjenben. Jelenleg 1200 fő körül mozog a lakosságszám, viszont a magyar közigazgatásban 2000 fős határt húznak meg az önálló hivatalok kialakításakor, az önálló posták esetében pedig 1500 fő a határ. A település életképességének a megtartása nagyon gondos tervezést igényel, fontos, hogy egy tudatos fejlesztési stratégia mentén tudjon növekedni – folytatta Romhányi Károly polgármester. A közelmúltban Gerjen és Paks között megépült összekötő út és a Kalocsa-Paks új Duna híd is segíti, segítheti ezt a fejlődést.

„Amikor én polgármester lettem 2014-ben, még zsáktelepülés volt Gerjen. Azóta fokozottan bekapcsolódtunk a térség vérkeringésébe. Ez egy alfája volt a településfejlesztésünknek. Paks felé a bekötőút, Kalocsa felé pedig a híd ad utat a lehetőségek kiaknázására” – emelte ki Romhányi Károly.

Gerjen infrastrukturális fejlődését is vázolta Romhányi Károly. A gyermekek oktatása és fejlesztése tudatosan központilag is egy helyre koncentrálódtak. Az iskola mellett épült meg az új Gerjeni óvoda és bölcsőde, melynek átadása után többszörösére nőtt a kisgyermekek létszáma. Az intézménybe mintegy 70 óvodás és egytucatnyi bölcsődés jár jelenleg.

„Ez egy óriási léptékű fejlődés e kis közösség életében, amire nagyon büszke vagyok, hisz olyan minőségű az épület és a szakembergárda, mely a térségben is kiemelkedő” – hangsúlyozta Romhányi Károly polgármester. „Az Egészségháznál is megpróbáltuk megteremteni az alapfokú egészségügyi ellátás feltételeit. Itt a fogorvos, a háziorvos, a védőnő kapott helyet a legmodernebb felszerelésekkel. Egy beteghívó rendszert alakítottunk ki, mely már a covid időszakban is nagyon jól működött. Ezek óriási fejlesztések voltak Gerjen életében” – folytatta a polgármester.

Tolna vármegyébe jelentős TOP Plusz pályázati források érkeznek a tervek szerint a jövőben. Gerjen élni kíván ezekkel a lehetőségekkel továbbra is, hisz a település nemcsak önálló, szigetszerű projekteket képzel el, hanem összefüggő, amolyan puzzle kirakóhoz hasonlót – mindegyik elemnek megvan valahol a helye. Komplex fejlesztési tervet szeretnénk megvalósítani. „A megyei önkormányzattal a továbbiakban is abszolút próbálunk együttműködésre törekedni. Bizakodunk TOP Plusz forrásokban, kormányzati és egyéb pályázati lehetőségekben. Vannak benyújtott pályázataink is” – folytatta Romhányi Károly. 

A közeljövő nagyon fontos kérdése, – emelte ki a gerjeni polgármester – hogy a Paksi Atomerőmű építése kapcsán a térségbe érkező szakemberek által is lakosságnövekedésre számíthat-e Gerjen, illetve lokális szinten is érkeznek-e települést váltani szándékozó lakosok.


„Szeretnénk a kis ékszerdoboz jellegét megtartani Gerjennek, ami csábító és vonzó lehet az emberek számára letelepedés szempontjából. Identitást növelő, közösségépítő programjainkat a jövőben is megtartjuk. Ennek egy nagyon fontos eleme a nemrég elkészült ingatlanfelújításunk, melyet tájházként szeretne üzemeltetni az önkormányzat. A Gerjen Jövőjéért Alapítványunk felvállalta a közösségépítés, kulturális és tudományos élet felvirágoztatását a Tájház multifunkcionális épületében. A következő öt év polgármesteri ars poeticája – a képviselő testület hathatós támogatásával – ez a fajta jövőkép, ahova mi szeretnénk eljutni. Köszönöm a lakosság, a munkatársak, a család és a választópolgárok támogatását, azt, hogy lehetővé tették, hogy a következő öt évben is a települést tudjam képviselni itthon és külföldön egyaránt.” – zárta gondolatait Romhányi Károly.

tolnamegyeihirek.hu - Tovább vezetheti Gerjent Romhányi Károly

Fotó: TMH