Újabb kiadvánnyal segíti a termelőket az agrártárca és az agrárkamara

tolnamegyeihirek.hu - Újabb kiadvánnyal segíti a termelőket az agrártárca és az agrárkamara

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium (AM) szakmai tájékoztatóval segíti a termelőket, miután több ponton is módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény – közölte a NAK szerdán az MTI-vel.

tolnamegyeihirek.hu - Újabb kiadvánnyal segíti a termelőket az agrártárca és az agrárkamara

A törvénymódosítások javítják a termelők pozícióját az értékesítési láncban, jogi eszközökkel erősebb védelmet biztosítanak. A szerződéskötésre, adatszolgáltatásra és versenyjogi szabályozásra vonatkozó elemek megfelelő keretet biztosítsanak az ágazati szereplők számára az integráltabb és szervezettebb működéshez. A termékpiaci törvény szabályozza a termékértékesítési megállapodásokat, vagyis a betakarítás előtti szerződéseket, a kötelezően írásba foglalt szerződéseket, a friss, illetve gyorsan romló mezőgazdasági és élelmiszeripari termék vonatkozásában előírt kötelező szerződésekre vonatkozó szabályokat, valamint a termeltetői szerződéseket – írták.


A közlemény szerint a zöldség-gyümölcs, sertés és baromfi ágazati szerződésekben, valamint a vállalkozási típusú szerződésekben kockázatmegosztási rendelkezéseket kell elfogadni a feleknek, annak érdekében, hogy az értékláncbeli kockázatok arányosan kerüljenek megosztásra. Ezentúl bírsággal sújtható a késedelmes fizetés, valamint lehetővé válik annak a szereplőnek a foglalkozástól való eltiltása is, aki a termelőknek nem fizeti meg a termék árát. A törvénymódosítás az önkéntesen alkalmazható termeltetői szerződések bevezetésével új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot, ezzel egységesebb feltételeket, stabilabb, szabályozottabb és kiszámíthatóbb viszonyokat teremt – tették hozzá.


A legtöbb módosítás 2025. január 1-től lép életbe, hogy legyen idő felkészülni a változásokra. A kiadvány a NAK honlapján érhető el – írták a közleményben.

tolnamegyeihirek.hu - Újabb kiadvánnyal segíti a termelőket az agrártárca és az agrárkamara

Forrás: MTI / Fotó: Google, Illusztráció