Washingtonba utazott Rishi Sunak brit kormányfő

tolnamegyeihirek.hu - Washingtonba utazott Rishi Sunak brit kormányfő

Washingtonba utazott Rishi Sunak brit miniszterelnök, aki a Downing Street szerdai tájékoztatása szerint mindenekelőtt a kétoldalú kereskedelmi és védelmi együttműködés erősítéséről tárgyal Joe Biden amerikai elnökkel – írja az MTI.

Sunak különböző nemzetközi rendezvényeken eddig háromszor találkozott Bidennel azóta, hogy tavaly októberben a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjévé és miniszterelnökké választották, de ez lesz a brit kormányfő és az amerikai elnök első hivatalos kétoldalú megbeszélése a Fehér Házban.


Biden a londoni miniszterelnöki hivatal ismertetése szerint csütörtökön fogadja Sunakot. A Downing Street szóvivője közölte: a brit miniszterelnök azt hangsúlyozza majd a négyszemközti tárgyaláson, hogy a gazdasági és a védelmi együttműködésnek kell alkotnia a brit-amerikai szövetségesi kapcsolatrendszer két fő pillérét.


Az illetékes úgy fogalmazott szerdai tájékoztatóján, hogy az elmúlt hónapokban és években „ellenséges államok” mind gyakrabban alkalmaznak „gazdasági kényszerítést” haszonszerzés céljából.
Sunak szóvivője szerint e példák közé tartozik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „felhajtotta az európai energiaárakat”, Kína pedig „kiterjedt szankciókat alkalmaz” olyanok ellen, akik szót emelnek az emberi jogi visszaélések ellen.


A Downing Street illetékese szerint „azok, akik kárt akarnak nekünk okozni”, mind újabb területeket vesznek célba: manipulálják a világpiacokat, visszatartanak létfontosságú erőforrásokat és megpróbálnak „kényszerzubbonyt húzni” azokra gazdasági ágazatokra, amelyek meghatározzák majd a jövőbeni fejlődés irányát.


A kétoldalú kapcsolatok egyik legégetőbb kérdése a London által hosszú ideje szorgalmazott brit-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás, amely azonban jelenleg nem szerepel a Biden-kormányzat által elsődleges fontosságúnak tekintett rövid távú célok között.


Ebben a helyzetben a brit kormány az egyes amerikai államokkal próbál egyenkénti kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat kötni. Az első ilyen memorandumot május végén írta alá Ranil Jayawardena brit külkereskedelmi államtitkár Eric Holcombbal, az amerikai Indiana állam kormányzójával.
Donald Trump előző, republikánus amerikai elnök, aki – demokrata párti hivatali elődjével, Barack Obamával és a jelenlegi demokrata elnökkel, Joe Bidennel ellentétben – támogatta Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, még hivatali idejében „nagyon gyors” kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást ígért Londonnak. Trump nem sokkal a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) előtt, egy Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy lehetséges nagyszabású kereskedelmi egyezmény megkötése a brit kormánnyal, amint Nagy-Britannia „megszabadul bilincseitől”.


Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.


A Downing Street szerdai tájékoztatója úgy fogalmaz, hogy ha „újból energiával töltenék fel” a brit-amerikai gazdasági kapcsolatokat, az hatalmas lehetőségeket nyitna meg mindkét ország számára.
A londoni miniszterelnöki hivatal ugyanakkor nem említi a washingtoni tárgyalásokról szóló ismertetésében, hogy Biden és Sunak találkozóján szóba kerül-e a brit-amerikai kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás.

Forrás: MTI / Fotó: Google, illusztráció (Reuters)